• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Boodschap van de Internationale Theologische Commissie voor Jaar van het Geloof

De Internationale Theologische Commissie heeft bij gelegenheid van het Jaar van het Geloof een boodschap gepubliceerd.

Tijdens haar jaarlijkse vergadering maakt de commissie op 6 december 2012 een bedevaart naar de pauselijke basiliek van de Maria Maggiore te Rome. De leden willen hun werk en dat van alle katholieke theologen toevertrouwen aan Maria, het voorbeeld voor alle gelovigen. Op die manier schenkt de Commissie aandacht aan de boodschap van bekering die centraal staat in het Jaar van het Geloof. Tegelijkertijd hernieuwt ze haar toewijding aan de Kerk.

De commissie levert een specifieke bijdrage aan de nieuwe evangelisatie door de inhoud van het geloof te peilen ten behoeve van de gelovigen, gebruikmakend van de rede en verlicht door het geloof, om vandaag de dag de de acceptatie van het geloof in de wereld te bevorderen.

In haar laatste document ‘Internationale Theologische Commissie
Theologie vandaag: perspectieven, principes en criteria
(29 november 2011)
’ schrijft de commissie dat de theologie volledig is afgeleid van het geloof en beoefend wordt in een constante afhankelijkheid van het geloof dat het volk van God onder leiding van zijn herder leeft. Enkel in geloof kan een theoloog het object van zijn onderzoek bestuderen. Dit object is de waarheid van God zelf, die de hele werkelijkheid in een nieuw licht plaatst.

“Het is de roeping van de theoloog om het volk van God te dienen in een verantwoordelijke samenwerking met het leergezang,” schrijft de commissie. “In die zin is de theoloog dienaar van de christelijke vreugde die de vreugde van de waarheid is.”

De Internationale Theologische Commissiee is een van de vruchten van het Tweede Vaticaans Concilie. Paus Paulus VI richtte haar in 1969 op. De commissie werkt nauw samen met de Congregatie voor de Geloofsleer. Ze telt maximaal dertig leden (mannen en vrouwen) die voor een periode van vijf jaar door de paus worden benoemd. In haar jaarlijkse vergadering bespreekt ze belangrijke theologische onderwerpen. Bisschop Liesen van Breda is lid van deze commissie.

Bron: Vatican Information Service, 16-10-2012 / Jaarvanhetgeloof.nl

Publicatiedatum: 16 oktober 2012
Laatst bewerkt: 22 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test