• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kard. Dolan: 'Elke gelovige is geroepen tot verkondiging'

BRUSSEL (KerkNet/NCR) – Kardinaal Dolan, een van de zes Amerikaanse bisschoppen op de bisschoppensynode in Rome, verwierp tijdens een persgesprek de kritiek op zijn uitnodiging van president Obama voor een liefdadigheidsgala in New York. “Diegenen die deze beslissing bekritiseren hebben ongetwijfeld ook kritiek op het feit dat God zijn Zoon liet mensworden in deze zondige wereld.” Met betrekking tot de synode zei hij dat hij niet verrast is door het feit dat de secularisering in de toespraken zo uitvoerig aan bod komt. “Wat mij wel treft en positief verrast is de oproep om de bekommernissen van de conciliedocumenten ‘2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Lumen Gentium
Over de Kerk
(21 november 1964)
’ en ‘2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Gaudium et Spes
Over de Kerk in de wereld van deze tijd
(7 december 1965)
’ ter harte te nemen en de dialoog met de geseculariseerde samenleving volop aan te gaan.”

De Amerikaanse kardinaal vertelde de journalisten dat hij sterk getroffen is door de vrijmoedigheid van het spreken van bisschoppen uit moslimlanden over de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. “Wat mij tevens treft is dat de uitdagingen waarmee kerkleiders worden geconfronteerd, in welke uithoek van de wereld ook, vaak niet zo verschillend zijn. Een Congolese bisschop sprak over de moeilijkheden waarmee het huwelijk en het gezin kampen, de groeiende secularisering en mensen die hun geloof verliezen. Maar hij kon net zo goed een bisschop uit Chicago zijn…”

Volgens de kardinaal is het nog te vroeg voor het slotdocument van de synode. “Maar in plaats van de Kerk op te delen in verschillende groepen en de rol van de ene of de andere te beklemtonen, meen ik dat daarin vooral de universele roeping van elke gelovige tot verkondiging centraal moet staan. De nieuwe evangelisatie moet ons allen ter harte gaan.”

Publicatiedatum: 17 oktober 2012
Laatst bewerkt: 17 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test