BRUSSEL (KerkNet/Cathobel) – Een week voor de komst van de Paus naar Libanon is alles in gereedheid om de kerkleider een hartelijk, gastvrij en onvergetelijk bezoek te bezorgen. De Pausreis valt samen met de onrust in het buurland Syrië en de omwentelingen in de Arabische wereld.
Vooral in het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Libanon in Harissa, op een heuvel met uitzicht op de hoofdstad Beiroet, wordt naar verluidt halsreikend naar de komst van Benedictus XVI uitgekeken. Paus Benedictus XVI zal er al vlak na zijn aankomst op de luchthaven van Beiroet, in de schaduw van het imposante Mariabeeld en met uitzicht op de hoofdstad die 20 jaar geleden nog aan de conflicten tussen de verschillende groepen ten onder ging, de besluiten van de synode over het Midden-Oosten ondertekenen. Een symbolischer plaats voor de ondertekening van de boodschap die oproept tot vrede en een betere verstandhouding en intense dialoog tussen de verschillende geloofsgemeenschappen in het Midden-Oosten is nauwelijks denkbaar.
Ook in Bkerke, de hoofdzetel van de met Rome verbonden Maronitische Kerk op enkele kilometers ten noorden van Beiroet, zijn de verwachtingen hoog gespannen. 90% van de inwoners is er Maroniet. De geloofsgemeenschap werd 1600 jaar geleden gesticht door de heilige Maron (overleden in 410), een monnik uit Syrië wiens missioneringactiviteiten de basis vormden voor de kerstening van Syrië en Libanon. Maronieten vormen de grootste christelijke geloofsgemeenschap van Libanon.
Priester en jongerenverantwoordelijke Raymond Bassil: “Het is bijzonder betekenisvol dat de Paus een synode over het Midden-Oosten organiseert en persoonlijk naar het Midden-Oosten komt om de exhortatie met de besluiten daarvan te ondertekenen en af te kondigen. Het toont dat de Christenen in deze regio een bijzondere plaats hebben in het hart van de Paus en van het Vaticaan. Toch zal zijn boodschap zich niet enkel tot Libanon, maar tot de hele wereld richten. Hij spreekt niet enkel de Christenen, maar alle geloofsgemeenschappen toe.”
Publicatiedatum: 7 september 2012
Laatst bewerkt: 8 september 2012