• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Benedictus XVI. De zondag en het feest: voor God en voor de mens

Milaan, 7e Wereldbijeenkomst van Gezinnen, 30/5 – 3/6/2012.

De zondag en het feest zijn er voor de vrijheid van de mens, die door de Schepper gewild is, een vrijheid voor elkaar, Paus Benedictus XVI - Toespraak
Avondwake met getuigenis van gezinnen uit de wereld
Tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Park in Bresso (bij Milaan)
(2 juni 2012)
. Daarom vraagt hij de zondag te beschermen. Doch ook tijdens de week. De Paus vraagt dat ondernemingen meer vrijheid te geven aan de werknemers zodat zij gezin en werk beter met elkaar kunnen verzoenen, en dat zal tot resultaat hebben dat zij meer aan hun werk gehecht zijn!

Het gezin Rerrie uit New York (VS) - Jay van Jamaïcaanse afkomst en boekhouder, Anna, zijn echtgenote en onderwijzeres en hun zes kinderen van 2 tot 12 jaar - spraken zaterdag 2 juni, tijdens de wake in Bresso, over hun dagelijkse wedren tegen de klok en het probleem om de vereisten van het werk – zonder beperking qua uurregeling – en de gezinsbanden met elkaar te verzoenen. Zij merkten op dat niet alle ondernemingen de verzoening tussen werk en gezin vergemakkelijken, maar de jonge vrouw merkte op dat het voor de Paus ook niet gemakkelijk moet zijn, zijn engagementen en rust met elkaar in harmonie te brengen. Hoe kunnen gezinnen feesten overeenkomstig het verlangen van God?

Benedictus XVI stelde vast dat het een belangrijke vraag is, en dat het om een dilemma gaat tussen twee prioriteiten, want werk hebben is fundamenteel maar men moet proberen de prioriteiten met elkaar in overeenstemming te brengen. Daartoe wees de Paus op drie pistes:

  • Vooreerst nodigt hij de ondernemingen uit om meer vrijheid te verlenen aan hun werknemers, en zegt dat ondernemingen die dat doen, bemerken dat die vrijheid de liefde voor het werk versterkt. Hij nodigt de werknemers uit aan hun gezin te denken, de twee prioriteiten met elkaar te verzoenen. Een oproep die op applaus onthaald werd.
  • De tweede suggestie: de Paus roept op tot de creativiteit om elke dag een element van vreugde te vinden, een blijk van aandacht voor het gezin. Hij nodigt uit aan zijn eigen wil te verzaken om samen te zijn in het gezin en ook de moeilijke momenten te delen. Men moet dagelijks, met veel toewijding zorgen voor dit grote goed dat het gezin is.
  • Het derde element dat Benedictus XVI aanbeveelt om werk en gezin met elkaar te verzoenen, is de zondag. De zondag en het feest zijn zeer belangrijk. De dag des Heren is volgens de oorspronkelijke bedoeling van de Schepper daarom ook de dag van de mens; God heeft deze vrijheid van de mens voor de anderen en voor God gewild.

Wij verdedigen de vrijheid van de mens als we de zondag en het feest beschermen; zij zijn er voor de mens, zo besloot de Paus.

Vert. Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 2 juni 2012
Laatst bewerkt: 6 juni 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test