• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: "Gezinnen kunnen revolutionair zijn"

Het op het huwelijk gebaseerde gezin kan in de moderne samenleving een revolutie ten goede teweegbrengen. Dit zei Paus Benedictus XVI gisteren in zijn Paus Benedictus XVI - Homilie
Programma van de katholieke gezinnen van het derde millennium
Afsluitende H. Mis tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Hoogfeest van de Drie-eenheid - Park in Bresso (bij Milaan)
(3 juni 2012)
van de Wereldgezinsdagen in Milaan. De openluchtmis werd bijgewoond door bijna een miljoen mensen. "Jullie roeping is niet gemakkelijk te beleven, in het bijzonder vandaag de dag niet, maar de roeping lief te hebben is iets wonderbaarlijks, het is de enige kracht die de wereld werkelijk kan veranderen", aldus de Paus.

Benedictus sloot gisteren een driedaags bezoek aan het evenement in Noord-Italië af. In de afgelopen week kwamen gezinnen uit meer dan 150 landen samen voor gebed, vieringen en het bestuderen van het huwelijk en het gezinsleven. De Wereldgezinsdagen hadden deze keer als thema 'Het gezin: werk en viering'.

De Paus gaf in zijn Paus Benedictus XVI - Homilie
Programma van de katholieke gezinnen van het derde millennium
Afsluitende H. Mis tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Hoogfeest van de Drie-eenheid - Park in Bresso (bij Milaan)
(3 juni 2012)
adviezen over de "elementen die het gezinsleven opbouwen". Hij raadde de aanwezigen aan "een voortdurende relatie met God te handhaven en deel te nemen aan het leven van de Kerk", "dialoog te cultiveren, de gezichtspunten van anderen te respecteren, klaar te staan om te dienen en geduldig te zijn met het falen van anderen", overeenkomst te vinden over "principes van opvoeding", en "open te staan voor andere gezinnen, aandacht te hebben voor de armen en verantwoordelijk te zijn in de burgerlijke samenleving". Paus Benedictus XVI, Homilie, Afsluitende H. Mis tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Hoogfeest van de Drie-eenheid - Park in Bresso (bij Milaan), Programma van de katholieke gezinnen van het derde millennium (3 juni 2012), 4

Ook benadrukte Benedictus het belang van een gezinsleven dat is gebouwd op één man en één vrouw die gehuwd zijn. God "schiep ons man en vrouw, gelijk in waardigheid, maar ook met eigen en aanvullende karakteristieken, zodat de twee een gave voor elkaar zouden zijn, elkaar zouden waarderen en een gemeenschap van liefde en leven mogen scheppen". Paus Benedictus XVI, Homilie, Afsluitende H. Mis tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Hoogfeest van de Drie-eenheid - Park in Bresso (bij Milaan), Programma van de katholieke gezinnen van het derde millennium (3 juni 2012), 3

Hij vertelde de aanwezige echtparen dat zij elkaar niet "een speciaal ding of activiteit" geven in het huwelijk, "maar jullie hele levens".

Deze liefde wordt het vruchtbaarst in haar verlangen "elkaars welzijn te bereiken" en in de "genereuze en verantwoordelijke voortbrenging van kinderen", gevolgd door hun "waakzame en wijze opvoeding". Paus Benedictus XVI, Homilie, Afsluitende H. Mis tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Hoogfeest van de Drie-eenheid - Park in Bresso (bij Milaan), Programma van de katholieke gezinnen van het derde millennium (3 juni 2012), 3

De waarde van op het huwelijk gebaseerde gezinnen overstijgt dat van de echtelieden en hun kinderen, en omvat ook de maatschappij als geheel, zei de Paus. Want het "gezinsleven is de eerste en onvervangbare school van sociale waarden zoals respect voor mensen, vrijgevigheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, solidariteit, samenwerking".

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 4 juni 2012
Laatst bewerkt: 6 juni 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test