Hedenochtend, 21 oktober, ontving Paus Benedictus XVI in het Vaticaan de geloofsbrieven van Joseph Weterings, de nieuwe ambassadeur van Nederland bij de Heilige Stoel. Weterings is al sinds eind juni 2011 in Rome gestationeerd. Eerder was hij consul-generaal in Miami (2010-2011), ambassadeur in Zimbabwe (2006-2010) en ambassadeur in Libië (2003-2006). Op 11 mei ging het Vaticaanse Staatssecretariaat officieel akkoord met de voordracht van Weterings als nieuwe gezant van Nederland. Hij is bij de Heilige Stoel de opvolger van Henriette barones van Lynden-Leijten, die op 6 november 2010 overleed aan de gevolgen van kanker. Weterings, in 1949 geboren te Rotterdam, studeerde als jurist af in maritiem recht aan de universiteit van Leiden. In tegenstelling tot zijn twee voorgangsters in Rome is hij niet katholiek.
In zijn Paus Benedictus XVI - Toespraak
Tot de heer Joseph Weterings, nieuwe ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel, bij gelegenheid van de overhandiging van de geloofsbrieven
(21 oktober 2011) bij het ontvangen van de geloofsbrieven memoreerde de Paus hoe de bijdrage van de Heilige Stoel aan de internationale diplomatie "grotendeels bestaat uit het formuleren van de ethische principes die ten grondslag moeten liggen aan de sociale en politieke orde, en uit het aandringen op maatregelen om schendingen van deze principes te verhelpen”. Hij verwees daarbij o.a. naar zijn recente Paus Benedictus XVI - Toespraak
Het luisterend hart - Reflecties op de onderbouwing van het recht
Tot de vergadering van de Duitse Bondsdag - Gebouw van de Reichstag, Berlijn
(22 september 2011) tot de Duitse Bundestag.
Benedictus XVI noemde een aantal onderwerpen waar zowel de Heilige Stoel als de Nederlandse staat zich voor inzetten, zoals de bevordering van de wereldvrede door een rechtvaardige oplossing van conflicten, het voorkomen van de proliferatie van massavernietigingswapens, het bevorderen van zelfredzaamheid in de opkomende landen, en de verdediging van de menselijke waardigheid. De Paus erkende ook de "genereuze humanitaire respons van de Nederlandse bevolking wanneer ergens in de wereld dringend hulp nodig is".
Benedictus XVI sprak zijn genoegen uit over "de stappen die de Nederlandse regering heeft genomen om misbruik van drugs en prostitutie te ontmoedigen", en sloot af met het uitspreken van zijn waardering voor de bevordering van godsdienstvrijheid in Nederland die, zoals hij zei, " op dit moment een aangelegenheid van bijzonder belang is voor de Heilige Stoel". De vrijheid van godsdienst wordt volgens de Paus "niet alleen bedreigd door wettelijke beperkingen in sommige delen van de wereld, maar door een antireligieuze mentaliteit in vele samenlevingen, zelfs daar waar godsdienstvrijheid wettelijke bescherming kent. Het is dan ook zeer te hopen dat uw regering waakzaam zal zijn, zodat de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van eredienst blijvend worden beschermd en bevorderd, zowel in binnen- als in buitenland."
Bron: rkkerk.nl
Publicatiedatum: 21 oktober 2011
Laatst bewerkt: 22 oktober 2011