• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt respect voor de godsdienstvrijheid

ROME (KerkNet/Kipa-Apic/Zenit) – Paus Benedictus XVI riep op tot respect voor de godsdienstvrijheid. De paus spoort in een boodschap aan de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen staten aan tot erkenning van dit fundamenteel recht, de bescherming ervan en zo nodig ook de bescherming van religieuze minderheden. “Ook zij hebben het recht om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijke en politieke leven.”

Benedictus XVI stelt vast dat godsdienstvrijheid nog steeds op vele plaatsen wordt bedreigd. “De vrijheid van eredienst en godsdienstvrijheid worden weliswaar erkend en beschermd door de internationale gemeenschap, maar tegelijk zijn deze fundamentele rechten in gevaar door een mentaliteit en ideologieën die de vrije beleving van godsdienst willen beletten.”

Tijdens het congres verwezen de wetenschappers naar het verwijderen van kruisbeelden in West-Europa, de blasfemiewetten in Pakistan, de vervolging van Bahai in Iran en het vermoorden van christenen in Pakistan, India en andere landen. Religieuze onverdraagzaamheid is vooral sinds 2007 sterk toegenomen. Volgens Mary Ann Glendon, de voorzitter van de academie, leeft 70% van de wereldbevolking in landen waar de godsdienstvrijheid aan banden wordt gelegd. Gelovigen zijn niet enkel slachtoffer van discriminatie, geweld en vervolging, maar vaak ook van subtielere vormen als sociale intimidatie of een agressief en onverdraagzaam secularisme.

Zie ook dossier Godsdienstvrijheid

Publicatiedatum: 5 mei 2011
Laatst bewerkt: 12 mei 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test