BRUSSEL (Kerknet/Reuters/EarthTimes) - De parabel van de barmhartige Samaritaan blijft inspireren en geldt ook vandaag nog. Dat schrijft de paus in zijn nieuwe, ca. 400 bladzijden lange Jezus-boek, dat op 16 april a.s. naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag verschijnt. 'Jezus van Nazareth' is in feite het eerste van twee delen, dat reikt van de doop van de grondlegger van het christendom tot de zogeheten transfiguratie, de gedaanteverandering van Jezus op de berg Thabor. De Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’ publiceerde woensdag enkele passages uit het boek.
Paus Benedictus XVI - Encycliek
Deus Caritas Est
God is Liefde
(25 december 2005)
Met de aandacht voor de parabel sluit de paus nauw aan bij de kernboodschap van zijn encycliek ‘Paus Benedictus XVI - Encycliek
Deus Caritas Est
God is Liefde
(25 december 2005)’. Volgens insiders zijn de krachtlijnen van zijn pontificaat in 'Jezus van Nazareth' duidelijk herkenbaar: de terugkeer naar de kern van het christendom, de opdracht om zorg te dragen voor de naasten, maar ook cultuurpessimisme van deze paus. Zo veroordeelt hij in de passage, die gisteren in de ‘Corriere della Sera’ verscheen, het kolonialisme waarmee de rijke landen ook het cynisme naar de arme landen brachten en hen van hun eigen culturele en spirituele tradities beroofden. “In plaats van hen God te geven en het grote en kostbare van hun tradities te verwelkomen, brachten we hen het cynisme van een wereld zonder God, waarin enkel macht en profijt tellen.” De paus plaatst ook kritische bedenkingen bij de missionering, die vaak hand in hand ging met het kolonialisme en die in sommige gevallen zelf heeft bijgedragen tot de corruptie en machtshonger.
Persoonlijke zoektocht
Paus Benedictus XVI blijft, ook nu hij tot paus verkozen is, eerst en vooral theoloog. Dat blijkt ook in zijn nieuwe boek. Dat het om zijn eerste boek als paus gaat, plaatst hem eigenlijk ook een beetje in een moeilijk parket, omdat hij als paus met gezag uitspraken doet – terwijl hij hier in het voorwoord van dit boek schrijft dat 'Jezus van Nazareth' het resultaat is van zijn persoonlijke zoektocht, lang voor hij tot het hoogste ambt geroepen werd. Zijn inspiratie haalt hij niet alleen uit de Bijbel en de theologie, maar evenzeer uit de hedendaagse cultuur – die vaak scherp geanalyseerd wordt – en de menswetenschappen. Zo verwijst hij in de passage uit het zevende hoofdstuk, die gisteren gepubliceerd werd, naar het concept van de vervreemding van Karl Marx – al voegt hij eraan toe dat Marx er niet echt in slaagt om de ware spirituele dimensies van die vervreemding te vatten.
Johannes Paulus II
Hoe sterk het denken van deze paus in het verlengde ligt van dat van zijn voorganger blijkt ook uit de passage waarin hij schrijft dat de rijke landen Afrika en andere arme regio’s ronduit geplunderd hebben of waarin hij het materialisme en egoïsme van de westerse cultuur aan de kaak stelt. Ook theologisch ligt zijn denken sterk in het verlengde van zijn voorganger, al benadrukt deze paus meer dan zijn Poolse voorganger de terugkeer naar de bronnen en de oorspronkelijke essentie van de christelijke boodschap. Dat gaat hand in hand met een afstandelijke kritische benadering van onze cultuur, waarvan de uitwassen meer dan eens aan de kaak gesteld worden – al wordt die cultuur als geheel niet afgewezen.
Het nieuwe boek van de paus verschijnt op 16 april in het Italiaans, het Pools en het Duits. Uitgeverij Lannoo in Tielt heeft de rechten verworven voor de Nederlandse vertaling van het boek.
Publicatiedatum: 5 april 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013