• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Benedictus XVI: ’Kerk moet taal van computertijdperk leren spreken’

VATICAANSTAD (Bron: SIR / Apic / Kerknet) - Paus Benedictus XVI roept de Kerk en de hele samenleving op zich beter rekenschap te geven van de taal en het denken die zich ontwikkelen in het spoor van de nieuwe communicatievormen.

“Nieuwe technologieën veranderen niet alleen de communicatie, maar zij zorgen ook voor grote culturele verschuivingen”, zei de Paus maandagmiddag in een toespraak tot de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen. Hij vestigde tegelijk de aandacht op de risico’s van de nieuwe communicatie met computer, internet en gsm. “Echte menselijke communicatie kan slechts worden bevorderd als wij een beroep doen op geestelijke waarden.”

“In het spoor van de digitalisering ontwikkelen zich nieuwe vormen van begrip en denkwijzen die grote kansen bieden voor de communicatie en het aanknopen van relaties. Tegelijk dreigt het onderscheid tussen het geschreven en gesproken woord steeds sterker te vervagen.” Christenen kunnen zelf bijdragen tot de digitale wereld door aandacht te vragen voor de christelijke waarden en zingeving.

De technologische evolutie heeft ook gevolgen voor de verkondiging van het geloof. Paus Benedictus XVI: “Net zoals de Evangeliën door de taal en de beelden uit de leefwereld van Jezus bepaald werden, moet de mens vandaag gebruik maken van de symbolen en metaforen die de mens bereiken en waarmee hem de boodschap van het Rijk Gods kan worden verkondigd.”

Publicatiedatum: 28 februari 2011
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test