• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus hoopt op priesterroepingen in het Westen en spreekt over internet op het seminarie

ROME (KerkNet/VIS/Kathpress) – Paus Benedictus XVI heeft plaatselijke kerken vandaag opgeroepen meer en sterkere inspanningen te leveren om priesters te werven. Zij mogen zich daarbij niet beperken tot een algemene oproep tot navolging van Christus, maar moeten vooral het profiel van het priesterschap duidelijk maken. Aanleiding voor de oproep vormde de ontmoeting van Benedictus XVI met verantwoordelijken van de Congregatie voor het Katholieke Onderwijs.

Het roepingenpastoraat mag zich niet beperken tot een “algemene oproep tot navolging van Christus”, zei Benedictus. Het moet duidelijker worden gemaakt dat het priesterschap gekarakteriseerd wordt door een bijzondere band met Christus, die clerici wezenlijk van de overige gelovigen onderscheidt, aldus de Paus. De priester staat daardoor in dienst van de gelovigen.

Seminaries horen bij de belangrijkste kerkelijke instellingen. De seminarietijd is een “waardevolle fase” van het leven, waarin een priesterkandidaat de ervaring opdoet een “leerling van Jezus” te zijn. In deze fase wordt van de seminarist een “zeker loslaten” van zijn leven tot dan toe gevraagd, omdat hij de stilte nodig heeft om Gods woord te vernemen.

De oproep van de Paus is vooral gericht tot westerse kerken. Wereldwijd zijn er momenteel 409.166 priesters. Maar het dalende aantal priesters in Europa staat in schril contrast met de aangroei in andere continenten, in het bijzonder in Azië en Afrika. De Paus had woorden van lof voor de belangrijke rol van seminaries in de vorming van priesters, al worden de presidenten van de seminaries ook aangespoord de kandidaat-priesters strenger dan vroeger te selecteren en dit tegen de achtergrond van de crisis rond het seksueel misbruik van minderjarigen in een pastorale relatie.

Het Vaticaan publiceert weldra een document over het gebruik van internet aan de priesterseminaries, zei de Paus tijdens dezelfde ontmoeting. Het document draagt de titel ‘Congregatie Katholieke Vorming (seminaries en universiteiten)
Internet en de vorming aan het seminarie ()
’. Benedictus XVI vertelde niet wanneer het wordt gepubliceerd.

De kerkleider zei gisteren nog dat het internet toekomstige priesters niet enkel bij hun studies, maar tevens bij hun pastorale inzet voor de evangelisatie, missionering, catechisatie, onderwijsprojecten en zelfs bij de administratie van nut kan zijn “indien het voorzichtig en met onderscheidingsvermogen” wordt gebruikt. Dat vereist volgens de Paus dat ook docenten van de seminaries mee zijn en weten hoe de nieuwe communicatiemiddelen op ‘een correcte en positieve manier’ moeten gebruikt worden.

Publicatiedatum: 7 februari 2011
Laatst bewerkt: 26 september 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test