• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Godsdienstvrijheid: de Kerk verdedigt niet alleen de christenen

In een interview dat P. Federico Lombardi, directeur van de Perszaal van de Heilige Stoel, verleende aan het Franse dagblad “La Croix”, komt hij terug op het begrip Paus Benedictus XVI - Boodschap
Godsdienstvrijheid, de weg naar vrede
Wereldvredesdag 2011
(8 december 2010)
in de Kerk en dit onder het pontificaat van Benedictus XVI. Hij brengt meer bepaald in herinnering dat wanneer de Kerk godsdienstvrijheid verdedigt, zij niet alleen de belangen van Katholieken of Christenen verdedigt. Het is een fundamenteel recht van de mens, zegt hij en Benedictus XVI ziet deze kwestie in het licht van de relatie tussen geloof, religieuze identiteit en rede, van de rationaliteit van de mens.

De Paus, zegt hij, baseert zich op een gemeenschappelijke antropologie met de rechten en waarschuwt de religies voor uitspattingen van fundamentalisme.

P. Lombardi herinnert er tenslotte aan dat de Kerk een positieve uitdrukking van het godsdienstig geweten wil aanbieden om de problemen van de samenleving in haar geheel te helpen oplossen. Het is waar, zowel in landen met een islamitische meerderheid waar christenen een minderheid zijn, als in Westerse landen waar een soort van negatieve onverschilligheid heerst ten overstaan van de godsdiensten, dat de samenleving kan beroofd worden van een belangrijke positieve bijdrage tot het sociale leven”.

Vert.: Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 2 februari 2011
Laatst bewerkt: 7 februari 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test