• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bezorgd over situatie van de Christenen in het Midden-Oosten

BRUSSEL (KerkNet/KatholiekNederland) - Paus Benedictus XVI heeft vrijdag nogmaals zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie van Christenen in het Midden-Oosten. Dat deed hij bij de ontvangst van de Theologische Commissie voor de Dialoog tussen de Rooms-katholieke Kerk en de Oriëntaals-orthodoxe Kerken, waartoe ook de Egyptische koptisch-orthodoxe Kerk behoort. De oriëntaalse kerken zijn sinds het concilie van Chalcedon (451) van Rome afgescheiden. De Paus sprak vandaag zijn tevredenheid uit over de theologische dialoog, die sinds 2003 de verschillende kerken na 1.500 jaar gescheiden optrekken op een lijn tracht te krijgen.

Martelaren

Benedictus XVI uitte zijn zorg over de situatie van de Christenheid in de Arabische wereld. “Velen van u komen uit gebieden waar Christenen als individu of als gemeenschap gediscrimineerd worden en moeilijkheden ervaren. Dit veroorzaakt een diepe bezorgdheid bij ons allen. Alle Christenen moeten in wederzijdse aanvaarding en met vertrouwen samenwerken om de vrede en de gerechtigheid te dienen. Moge de voorspraak en het voorbeeld van de vele martelaren en heiligen die in al onze kerken moedig van Christus hebben getuigd u en uw Christelijke gemeenschappen sterken!”

Egypte

Anders dan bij eerdere gelegenheden noemde de Paus geen regimes in het Midden-Oosten bij naam. Een expliciete oproep aan het adres van Egypte om de Christenen in het land beter te beschermen, zette onlangs de diplomatieke verhoudingen met het land op scherp. De Egyptische regering heeft op dit moment echter wat anders aan het hoofd dan de dialoog met het Vaticaan. Massaprotesten op de straten van grote Egyptische steden zoals Alexandrië en Caïro zetten president Moebarak onder druk. Intussen heeft ook de invloedrijke Moslimbroederschap zich bij de protesten aangesloten. Vanmiddag werd gemeld dat de tot voor kort in Wenen woonachtige Mohammed el-Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bij de protesten zou zijn opgepakt. El-Baradei had zich als oppositieleider opgeworpen.

Kerken als trefpunt

De autoriteiten hebben de toegang tot het internet, net als het mobiele telefoonverkeer aan banden gelegd. Websites en sociale media zoals Facebook en Twitter functioneren slecht of zelfs helemaal niet. Reuters meldt dat veel kerken en moskeeën in Caïro functioneren als trefpunten voor demonstraties. Op een site, die intussen uit de lucht is gehaald, stond te lezen: “Egyptische moslims en Christenen gaan de straat op om te vechten tegen corruptie, werkloosheid, onderdrukking en gebrek aan vrijheid''.

Publicatiedatum: 28 januari 2011
Laatst bewerkt: 30 januari 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test