• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt respect voor de godsdienstvrijheid

ROME (KerkNet/VIS) – Paus Benedictus XVI vraagt in zijn jaarlijkse boodschap voor de 44ste Wereldvredesdag van 1 januari 2011 aandacht voor de godsdienstvrijheid. Hij klaagt in zijn boodschap ‘Paus Benedictus XVI - Boodschap
Godsdienstvrijheid, de weg naar vrede
Wereldvredesdag 2011
(8 december 2010)
’ de discriminatie, de onverdraagzaamheid en het geweld tegen christenen en andere geloofsgemeenschappen aan en stelt vast dat de godsdienstvrijheid vooral in Afrika en Azië vaak een verre droom blijft. Benedictus XVI stelt in de boodschap ook vast dat christenen vandaag de dag de sterkst vervolgde geloofsgemeenschap zijn.

Benedictus beklemtoont dat elke mens het recht heeft zijn godsdienst vrij te beleven en zelfs om van godsdienst te veranderen. Godsdienstvrijheid is een fundament van de rechtsstaat. De kerkleider spoort landen aan hun eigen identiteit niet te verloochenen, door het verbieden van religieuze symbolen van de meerderheid van de bevolking. In dat verband pleit hij voor een open pluralisme, waarin mensen geen angst moet hebben voor hun identiteit. Tegelijk benadrukt hij dat godsdienst een hulpmiddel kan zijn voor integratie. “Fanatisme, fundamentalisme en handelingen die strijdig zijn met de mensenrechten vallen nooit te rechtvaardigen.”

Kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson, voorzitter van de Pauselijke Raad 'Justitia et Pax', zei vanmorgen bij de voorstelling van de boodschap dat de godsdienstvrijheid een mensenrecht is. Toch lijkt dit steeds vaker onder druk te staan of niet langer vanzelfsprekend te zijn. Niet enkel fundamentalisme of een politiek misbruik van godsdienst vormen een ernstige bedreiging, maar ook verkeerd begrepen vormen van secularisme of cultureel en religieus pluralisme die niet langer ruimte laten voor God en geloofsuitingen. “Godsdienstvrijheid is geen gunst van de staat, maar een recht van elke mens.”

Publicatiedatum: 16 december 2010
Laatst bewerkt: 16 december 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test