• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

'Minder kwaad'

Dat Braziliaanse bisschoppen het gebruik van condooms tegen aids als een 'minder kwaad' door de vingers zouden zien is een "flagrante leugen". Die harde woorden komen van de secretaris-generaal van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, mgr. Raymundo Damasceno tegenover The National Catholic Register. Hij reageerde daarmee op beweringen in die richting door het door Amerikaanse jezuïeten gerunde blad America. Het blad beweerde een verschuiving waar te nemen in de houding tegenover condooms als middel ter voorkoming van aids. De auteurs baseerden zich op het Mgr. Jacques Suaudeau
Een halt toeroepen aan de verspreiding van aids. Condooms of gezinswaarden?
(3 november 2000)
van mgr. Jacques Suaudeau, lid van de Pauselijke Raad voor het Gezin.

Daarbij beriepen de auteurs zich op de passage waarin mgr. Suaudeau stelt dat het gebruik van condooms door een prostituee die in haar levensonderhoud moet voorzien "een minder kwaad" is. Zij betitelden deze opstelling als een "tolerant signaal" dat gedeeld zou worden door bisschoppen in onder meer Brazilië.

Als bron wordt een bericht genoemd van Associated Press die zich op zijn beurt beroept op een plaatselijke Braziliaanse krant. Volgens die krant zou de voorzitter van de bisschoppelijke commissie voor het aidspastoraat in het land, mgr. Eugenio Rixen, gezegd hebben dat condoomgebruik "een minder kwaad" zou zijn in de strijd tegen aids.

Zowel mgr. Suaudeau als mgr. Rixen hebben inmiddels tegenover The Register verklaard dat hun uitspraken verdraaid zijn weergegeven of uit hun verband zijn gerukt. Mgr. Suaudeau noemt de gevolgtrekkingen door de betrokken jezuïeten "manipulatie", "opgeblazen en overdreven". Mgr. Rixen verklaarde: "Ik geloof en onderwijs wat de Kerk leert. Dat condooms moreel onjuist zijn en niet kunnen worden voorgesteld als een veilige manier om aids te voorkomen."

Mgr. Damasceno benadrukte dat de Braziliaanse Kerk niet verdeeld is "tussen degenen die het standpunt van de regering verdedigen en degenen die het leven beschermen".

Bron: Katholiek Nieuwsblad (JP)

Publicatiedatum: 3 november 2000
Laatst bewerkt: 24 november 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test