• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus spreekt over tal van thema's in interviewboek

BRUSSEL (KerkNet) – Paus Benedictus XVI spreekt in een gespreksboek honderduit over de toekomst van de katholieke Kerk en het seksueel misbruik door geestelijken. Ook delicate onderwerpen zoals de wijding van vrouwen of homoseksualiteit worden niet uit de weg gegaan. ‘Paus Benedictus XVI - Interview / Column
Licht van de wereld. De Paus, de Kerk en de tekenen van de tijd
Een gesprek met Peter Seewald (22 november 2010)
’ (Libreria Editrice Vaticana/Herder) van de Duitse journalist Peter Seewald (56), wordt morgen door Rino Fisichella in Rome voorgesteld. Seewald kon de paus in juli zes opeenvolgende dagen, telkens gedurende een uur, interviewen in de pauselijke zomerresidentie in Castelgandolfo. De kerkleider vertrouwde de journalist daarin toe hoe sterk hij geschokt is door de omvang van het misbruik. Als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer werd hij wel vaker met misbruik geconfronteerd, onder meer tijdens de crisissen in de Verenigde Staten en Ierland. Als prefect vaardigde hij ook strengere richtlijnen uit om een herhaling te voorkomen. Benedictus XVI zegt in het boek: “Dit heeft mij ten diepste geschokt en dat doet het nog steeds. Dit misbruik is ook een misbruik van het geloof.” Toch overwoog de paus nooit om terug te treden.

Seewald zei de voorbije dagen aan Duitse kranten dat hij dankzij deze gesprekken een andere paus leerde kennen. Benedictus was niet van plan bisschop te worden en al evenmin paus. Kort voor zijn pausverkiezing keek hij nog uit naar een welverdiende rust, tot het lot anders besliste. Seewald bestempelt Benedictus XVI niet enkel als ‘een geniaal denker’, maar tevens als een unieke spirituele meester, die door en door authentiek is. “Hij is iemand die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt.”

De 82-jarige leider van 1,2 miljard gelovigen vertelt de journalist dat hij bij zijn uitspraken blijft van Regensburg, op 12 september 2006. De paus erkent wel dat hij de impact van zijn toespraak tot academici niet goed had ingeschat en er toen evenmin van bewust was dat zijn redevoering politiek zou begrepen worden. Opmerkelijk is een passage met kritiek op de Duitse bisschoppen. Zij steunden Benedictus XVI nauwelijks tijdens de controverse met de traditionalistische bisschop en Holocaustloochenaar Richard Williamson. Sommige media probeerden hem toen in het hoekje van het antisemitisme te drummen. Seewald vertelt daarover aan ‘Die Zeit’: “Geen enkele Duitse bisschop heeft hem werkelijk verdedigd en gezegd hoe absurd deze verwijten zijn. Allen waren bang voor de publieke opinie.”

De paus gelooft dat de wereld voor belangrijke uitdagingen geplaatst wordt. Maar hij gelooft niet dat die met succes kunnen opgelost worden, indien God niet opnieuw zichtbaar wordt in de wereld.

Zie ook:

Publicatiedatum: 22 november 2010
Laatst bewerkt: 5 juli 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test