• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Licht der wereld" laat kennismaken met 'een van de belangrijkste theologen uit de kerkgeschiedenis'

BRUSSEL (KerkNet) – Dit boek laat de Paus aan het woord zoals hij is. Hij weigerde op geen enkele vraag een antwoord en hij bracht in de uiteindelijke tekst slechts hier en daar een kleine correctie aan, louter ter verduidelijking. Dit boek is trouw aan wat de Paus echt gezegd heeft, zegt de Duitse journalist Peter Seewald over zijn interviewboek met Paus Benedictus XVI, dat vandaag in acht talen in Rome wordt voorgesteld. Seewald kon zes opeenvolgende dagen, telkens van halftwaalf tot halfeen, met de Paus spreken in zijn werkkamer in de Pauselijke zomerresidentie in Castelgandolfo.

‘Man van de dialoog’

De Paus stond Seewald in het verleden al eerder te woord voor de gespreksboeken ‘Zout der aarde’ (1997) en ‘God en de wereld’ (2002). De Duitse journalist weet niet goed waarom hij opnieuw met de Paus in gesprek mag gaan. Seewald groeide op in een katholiek gezin, maar brak later met het geloof, koesterde linkse sympathieën en schreef onder meer voor ‘Der Spiegel’. Onder impuls van de gesprekken met de Duitse Paus vond hij de weg terug naar de katholieke Kerk. Maar ook al toen hij niet langer praktiserend en agnost was, stond de Paus hem te woord. Hij meent dat de Paus vooral waardeert dat hij onbevooroordeeld en zonder cynisme in gesprek gaat. “Ratzinger is een man van de dialoog, die het publieke debat niet schuwt. Dat bewijst zijn gesprek met Habermas.”

Derde gespreksboek

Seewald droomde al langer van een derde gespreksboek (het eerste met Joseph Ratzinger als Paus). De vijfde verjaardag van het pontificaat en de publicatie van het tweede deel van de Jezus-biografie boden een ideale aanleiding. “Bovendien wilde de Paus na het maandenlang aanhoudende debat over de uitspraken van Pius X-bisschop Williamson en het uitbreken van de misbruikcrisis deze kans benutten om zich te verdedigen, kritisch na te denken en nuchter te analyseren. Benedictus XVI is 83 jaar, maar hij is perfect op de hoogte van de gebeurtenissen in Kerk en politiek en de maatschappelijke evoluties. Wie de Paus kent, weet dat hij bijzonder nederig is, maar inzake geloof een sterk leiderschap aan de dag legt.”

Seewald leerde van de gesprekken dat de Paus veel minder pessimistisch is over de het geloofsverval en de secularisering van Europa dan algemeen wordt aangenomen. “Hij is geen vijand van de moderniteit en weet vernieuwing te waarderen. Maar anderzijds is hij er ook van overtuigd dat de moderne samenleving niet zal overleven indien zij de kans mist tot ommekeer en om God opnieuw centraal plaatsen en zichtbaar te maken in de wereld. Ook inzake islam verschillen wij van mening. Hij bekijkt dit vanuit God die liefde is en die niemand uitsluit. Naast een intellectueel is hij ook altijd een vroom mens gebleven. Er bestaat geen twijfel over dat de Paus een van de belangrijkste denkers is van onze tijd, een belangrijke spirituele leermeester en wellicht ook een van de belangrijkste theologen uit de kerkgeschiedenis. Bovendien is hij heel authentiek: hij zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt. Hij verliest zich niet in activisme en werkt gedisciplineerd en uiterst efficiënt. Maar hij stelt zich ook volledig ten dienste van de Kerk.” Seewald kreeg niet de kans hem alle vragen te stellen. “Wie weet komt er nog een gesprekboek. Deze Paus is altijd goed voor een verrassing.”

Zie ook:

Publicatiedatum: 23 november 2010
Laatst bewerkt: 5 juli 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test