• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het panorthodox Concilie naderbij gekomen?

Bartholomeos, de oecumenische patriarch van Constantinopel, verklaarde recent dat de voorbereidingen voor een panorthodox concilie bijna afgerond zijn. Hij preciseerde dat begin 2011 zonder twijfel de voorlaatste voorbereidende vergadering van het concilie plaatsvindt. Inmiddels wordt al het jaar 2012 vooropgesteld om het concilie te houden.

Voor de Oosterlingen is er geen oecumenisch concilie meer geweest sinds het Tweede Concilie van Nicea in 787. Het project van een panorthodox concilie – in feite een officiële bijeenkomst van alle families onstaan uit het groot Oosters schisma van 1054 – werd in het begin van de jaren 1960 gelanceerd door de oecumenische patriarch Athenagoras.

Volgens insiders zijn Moskou en Constantinopel bereid om hun onderlinge wedijver te laten varen. Eind mei reisde de oecumenische patriarch Bartholomeos naar Moskou voor een uitgebreide ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Kirill. Men mag ook niet vergeten dat het orthodoxe ‘schaakbord’ in enkele jaren werd vernieuwd door de keuze van ‘jonge en open primaten’ zoals Chrysosthomos in Cyprus (2006), Daniël in Roemenië (2007), Hieronymos in Athene (2008), Kirill in Moskou (2009) en Irenej in Servië (2010). Daarbij komt dat de orthodoxe families tot meer samenwerking geneigd zijn omdat men begrepen heeft dat de strategie van confrontatie schadelijk is voor alle betrokken partijen.

Het concilie zal noch een pastoraal, noch een dogmatisch karakter hebben. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het concilie betreft de organisatie van de Kerk. Vraag blijft of de Russische Kerk bereid is het ere-primaatschap van het patriarchaat van Constantinopel te aanvaarden dat gezien zijn positie de organisator van het concilie zal zijn.

Zie ook:

Publicatiedatum: 30 september 2010
Laatst bewerkt: 3 maart 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test