31 juli 2017
De Pauselijke Academie voor het Leven heeft in 2005 een document vanuit een ethisch oogpunt gepubliceerd met de titel: "Pauselijke Academie voor het Leven
Morele reflectie op vaccins geproduceerd op cellijnen van geaborteerde menselijke foetussen
(9 juni 2005)", dat in het licht van de medische vooruitgang en de huidige voorwaarden voor de bereiding van sommige vaccins, in de nabije toekomst zou kunnen worden herzien en bijgewerkt, vooral gezien het feit dat de cellijnen die momenteel worden gebruikt zeer ver verwijderd zijn van de oorspronkelijke abortussen en niet langer impliceren dat er een band van morele medewerking is die resulteert in een ethisch negatieve evaluatie van het gebruik ervan.
Aan de andere kant is de morele verplichting niet minder urgent om te zorgen voor de vaccinatiedekking die nodig is voor de veiligheid van anderen, vooral voor die zwakke en kwetsbare personen zoals zwangere vrouwen en mensen met immuundeficiëntie die niet gevaccineerd kunnen worden tegen deze ziekten.
Wat betreft de kwestie van vaccins die bij hun bereiding cellen van uit vrije wil geaborteerde foetussen zouden kunnen gebruiken of hebben gebruikt, moet worden verduidelijkt dat het 'kwaad' in morele zin ligt in daden, niet in dingen of materie als zodanig.
De technische kenmerken van de productie van de vaccins die vooral in de kindertijd worden gebruikt, brengen ons ertoe om uit te sluiten dat er een moreel relevante medewerking bestaat tussen degenen die deze vaccins nu gebruiken en de praktijk van vrijwillig gepleegde abortus. Wij zijn daarom van mening dat alle klinisch aanbevolen vaccinaties kunnen worden toegepast met een zuiver geweten en dat het gebruik van dergelijke vaccins niet betekent dat wordt meegewerkt aan vrijwillige abortus. Hoewel we ons er gezamenlijk voor inzetten dat elk vaccin geen enkel materiaal van abortieve oorsprong bevat, herhalen we onze morele verantwoordelijkheid voor vaccinatie om geen ernstige gezondheidsrisico's voor kinderen en de bevolking in het algemeen te veroorzaken.
Rome, 31 juli 2017
Pauselijke Academie voor het Leven
Nationaal Bureau voor Pastorale Zorg voor Gezondheid (CEI)
Italiaanse Vereniging voor Katholieke Artsen (AMCI)