• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING OVER DHR. VINCENT LAMBERT

Door de woorden van de aartsbisschop van Reims, H.E. Mons. Éric de Moulins-Beaufort en de hulpbisschop, H.E. Mons. Bruno Feillet, met betrekking tot het trieste verhaal van de heer Vincent Lambert, volledig te onderschrijven, willen wij nogmaals wijzen op de ernstige schending van de waardigheid van de persoon die het gevolg is van de onderbreking van toediening voedsel en de hydratatie. De "vegetatieve staat" is zeker een ernstige pathologische toestand, die echter op geen enkele wijze afbreuk doet aan de waardigheid van de mensen die zich in deze toestand bevinden, noch aan hun fundamentele rechten op leven en zorg, opgevat als de continuïteit van de fundamentele menselijke hulp.

Voeding en hydratatie zijn een vorm van essentiële zorg die altijd in verhouding staat tot het in stand houden van het leven: het voeden van een zieke is nooit een vorm van onredelijke therapeutische halsstarrigheid, zolang het lichaam van de persoon in staat is om voeding en hydratatie te absorberen, tenzij het ondraaglijk lijden veroorzaakt of schadelijk is voor de patiënt.

De opschorting van dergelijke behandelingen is eerder een vorm van in de steek laten van de patiënt, gebaseerd op een genadeloos oordeel over zijn levenskwaliteit, de uitdrukking van een cultuur van afwijzing die de meest kwetsbare en weerloze mensen selecteert, zonder de uniciteit en de immense waarde ervan te erkennen. De continuïteit van de bijstand is een onvervangbare plicht.

Wij hopen dan ook dat er zo snel mogelijk doeltreffende oplossingen kunnen worden gevonden om het leven van de heer Lambert te beschermen. Daartoe verzekeren wij de gebeden van de Heilige Vader en van de hele Kerk.

Kevin Kard. Farrell  
Prefect 
Dicasterie voor de Leken, Gezin
en het Leven
+ Vincenzo Paglia
President
Pasuelijke Academie
voor het Leven

Document

Naam: GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING OVER DHR. VINCENT LAMBERT
Soort: Dicasterie voor Leken, Familie en Leven
Auteur: Kevin Kard. Farrell en Msgr. Vincenzo Paglia
Datum: 21 mei 2019
Copyrights: © 2019, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk
Werkvert.: Stg. InterKerk
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test