Aartsbisschop Luis F. Ladaria, S.J. - Peter Kard. Turkson - 6 januari 2018
Alles waarover we tot nu toe gesproken hebben, is niet alleen het werk van een instantie waarover we geen controle hebben. Het valt ook binnen het kader van onze verantwoordelijkheden. Wij beschikken over belangrijke instrumenten die bijdragen tot de oplossing van veel problemen. De markten leven bijvoorbeeld van vraag en aanbod van goederen. In die zin kan ieder van ons een beslissende invloed uitoefenen door aan deze vraag vorm te geven.
Van groot belang is daarom een kritisch en verantwoord consumptie- en spaargedrag. Met aankopen voorzien wij ons dagelijks van het levensnoodzakelijke door te kiezen uit de verschillende producten die de markt aanbiedt. We kiezen vaak onbewust voor goederen die geproduceerd worden in situaties die de meest elementaire mensenrechten schenden of in bedrijven van wie de bedrijfsethiek alleen de winst voor de aandeelhouders belangrijk vindt, en dit tegen elke prijs.
Het is nodig dat we bewust kiezen voor goederen die op een ethisch verantwoorde wijze geproduceerd worden. Want door die schijnbaar banale geste in ons consumptiegedrag brengen we onze ethische houding tot uitdrukking. Wij zijn geroepen om stelling te nemen tegenover wat goed of schadelijk is voor de mens. In dit verband sprak iemand over “stemmen met zijn portefeuille”. Het gaat er inderdaad om dat we elke dag op de markt die dingen uitkiezen die het echte welzijn van allen dienen en die zaken negeren die dit welzijn schaden. Vgl. Paus Benedictus XVI, Encycliek, Liefde in Waarheid - Over de integrale ontwikkeling van de mens in liefde en waarheid, Caritas in Veritate (29 juni 2009), 66
Dezelfde overwegingen zouden ook toegepast moeten worden op het beheer van persoonlijke spaartegoeden. Wij kunnen die bijvoorbeeld afstemmen op ondernemingen die werken volgens duidelijke criteria, geïnspireerd door een ethiek die de hele mens en alle mensen respecteert en die zich van hun sociale verantwoordelijkheid bewust zijn. Vgl. Pauselijke Raad "Justitia et Pax", Compendium van de Sociale Leer van de Kerk (26 okt 2004), 358 Nog algemener: iedereen is geroepen om de praktijken van productie en welvaart te cultiveren die stroken met ons relationeel wezen en die de integrale ontwikkeling van de persoon beogen.