Robertus Kard. Sarah - 21 mei 2018
Ten slotte ga ik u toespreken. U allen, jongeren, die hier met velen zijn. Luister alstublieft naar een oude man die meer autoriteit heeft dan ik. Het gaat om de de evangelist heilige Johannes. Naast het voorbeeld van zijn leven, heeft Sint Jan ook een boodschap nagelaten die geschreven is voor de jongeren. In zijn eerste brief lezen we deze ontroerende woorden van een oude man tot de jeugd van de kerken die hij had gesticht. Luister naar deze krachtige stem van een oude man: «Ik schrijf u, jonge mannen, dat gij sterk zijt. Gods woord woont in u en gij hebt de boze overwonnen. Verliest uw hart niet aan de wereld of aan de dingen in de wereld».
De wereld waar we niet van moeten houden, zegt pater Cantalamessa in zijn preek van Goede Vrijdag, en waaraan we ons niet moeten conformeren, is niet – we weten het goed – de wereld die geschapen is en bemind wordt door God. Dat zijn niet de mensen van de wereld naar wie we juist moeten gaan, vooral de armsten en de zwaksten om hen lief te hebben en nederig te dienen.
Neen. De wereld om niet van te houden is een andere wereld. Dat is de wereld zoals die onder de heerschappij van Satan en de zonde is gekomen. Dat is de wereld van ideologieën die de menselijke natuur ontkennen en families vernietigen. Dat is de wereld van VN-structuren die imperatief een nieuwe wereld-ethiek oplegt waaraan we ons allemaal dienen te onderwerpen. Maar een grote Britse gelovige schrijver van de vorige eeuw, T.S. Eliot, heeft drie versregels geschreven die meer zeggen dan hele boeken. «In de wereld van voortvluchtigen zal ieder die de tegenovergestelde richting neemt, eruit zien als een deserteur.»