• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Dit zijn slechts enkele, weliswaar belangrijke maar niet allesomvattende, aspecten van het werk van de Curie ad extra. Vandaag heb ik voor deze aspecten gekozen, verbonden aan de thema’s “diaconaal primaat”, “institutionele zintuigen” en “getrouwe antennes die zenden en ontvangen".

Dierbare Broeders en Zusters,

Aan het begin van onze ontmoeting sprak ik over Kerstmis als het Feest van Geloof. Ik zou echter willen afsluiten met erop te wijzen dat Kerstmis ons eraan herinnert dat een geloof waar je geen last van hebt, een moeilijk geloof is. Een geloof dat ons niet laat groeien is een geloof dat moet groeien. Een geloof dat geen vragen oproept is een geloof dat moet worden betwijfeld. Een geloof dat ons niet wakker schudt is een geloof dat wakker geschud moet worden. Een geloof dat ons niet opschudt is een geloof dat moet worden opgeschud. Immers, een geloof dat slechts intellectueel of lauwtjes wordt beleefd is slechts een concept van geloof. Het kan echt worden zodra het ons hart raakt, onze ziel, onze geest en ons hele wezen. Zodra het God geboren en herboren laat worden in de kribbe van ons hart. Zodra we de ster van Bethlehem ons laten leiden naar de plek waar de Zoon van God ligt, niet temidden van Koningen en rijkdom, maar onder de armen en nederigen.

Naar de woorden die Angelus Silesius in de Cherubinischer Wandersmann schreef: “Het hangt uitsluitend van jou af. Ach, kon je hart maar een kribbe zijn, dan zou God wederom een kind op deze aarde worden”. Edizione Paolina, 1989, 170 [234-235: “Es mangelt nur an dir: Ach, könnte nur dein Herz zu einer Krippe werden, Gott würde noch einmal ein Kind auf dieser Erden”.]

Met deze weerspiegelingen spreek ik nogmaals mijn persoonlijke beste Kerstwensen uit voor u en uw dierbaren. Dank u! Als Kerstgeschenk laat ik graag deze Italiaanse versie van het werk van Zalige pastor Marie-Eugène de l’Enfant Jésus, Je veux voir Dieu (“Ik wil God zien”) voor u achter. Het is een spiritueel theologisch werk, en het zal ons allemaal op een of andere manier goed doen. Misschien niet door het helemaal uit te lezen, maar door in de inhoudsopgave te zoeken naar het onderwerp dat ons het meest interesseert, of waarvan we denken het het meest nodig te hebben. Ik hoop dat we er allemaal ons voordeel mee doen.

Vervolgens is ook Kardinaal Piacenza zeer vrijgevig geweest, met het werk van de Apostolische Penitentiarie, en ook Monseigneur Nykiel, hij heeft ons dit boek gegeven: La festa del perdono (“Het Feest van Vergeving”) als vrucht van het Jubileum van Barmhartigheid. Hij wilde het ons zelfs gratis meegeven. Dankjewel, Kardinal Piacenza en de Apostolische Penitentiarie. Dit boek krijgt u mee als u weggaat. Dank u!

[Zegen]

En, alstublieft, bid voor mij

Document

Naam: BIJ DE UITWISSELING VAN DE KERSTWENSEN MET DE ROMEINSE CURIE
Sala Clementina
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 21 december 2017
Copyrights: © 2017, Libreria Editrice Vaticana
Voorlopig Engelstalige versie: vaticannews.va
Bewerkt: 19 februari 2021

Opties

Internetadres
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test