• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Wat vraagt het negende gebod?
Het negende gebod vraagt de begeerlijkheid van het vlees te overwinnen in gedachten en verlangens. De strijd tegen die begeerlijkheid verloopt via de zuivering van het hart en de beoefening van de deugd van matigheid.
Wat verbiedt het negende gebod?
Het negende gebod verbiedt het koesteren van gedachten en verlangens die betrekking hebben op handelingen die door het zesde gebod verboden zijn.
Hoe bereikt men de zuiverheid van hart?
De gedoopte bereikt, met Gods genade en door te strijden tegen de ongeordende begeerten, de zuiverheid van hart door middel van de deugd en de gave van de kuisheid, door de zuiverheid van intentie, door de zuiverheid van de blik, uitwendig en inwendig, door de beheersing van de gevoelens en de verbeelding, en door het gebed.
Wat vraagt de zuiverheid nog meer?
De zuiverheid vereist de schaamte die de intimiteit van de persoon behoedt en uitdrukking is van de fijngevoeligheid van de kuisheid, en de blikken en gebaren leidt zodat deze overeenstemmen met de waardigheid van de personen en van hun gemeenschap. Zij maakt vrij ten opzichte van de wijd verbreide erotisering en houdt ver van al wat de ongezonde nieuwsgierigheid opwekt. Zij vraagt ook om zuivering van het sociaal klimaat door een aanhoudende strijd tegen de permissiviteit van de zeden die berust op een verkeerde opvatting van de menselijke vrijheid.

Document

Naam: COMPENDIUM VAN DE CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 28 juni 2005
Copyrights: © 2005, Libreria Editrice Vaticana
© 2005, Vert.: Werkgroep Compendium
Deze werkvertaling is uitgangspunt geweest voor de officiële uitgave. Deze versie wordt binnenkort geconformeerd aan de officiële uitgave.
Bewerkt: 15 december 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test