• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Hoezo is de Vader bron en einddoel van de liturgie?
In de liturgie overlaadt de Vader ons met zijn zegeningen in zijn Zoon, die voor ons mensgeworden, gestorven en verrezen is, en stort Hij de heilige Geest uit in onze harten. Tegelijkertijd zegent de Kerk de Vader door aanbidding, lofprijzing en dankzegging, en smeekt zij om de gave van zijn Zoon en van de heilige Geest.
Wat is het werk van Christus in de liturgie?
In de liturgie van de Kerk maakt Christus voornamelijk zijn paasmysterie onder tekenen kenbaar en brengt het tot stand. Door de heilige Geest aan de apostelen te geven, gaf Hij hun en hun opvolgers de macht het heilswerk te voltrekken door het eucharistisch Offer en de Sacramenten, waarin Hij zelf werkzaam is om zijn genade mee te delen aan de gelovigen van alle tijden en in heel de wereld.
Hoe werkt in de liturgie de Heilige Geest ten opzichte van de Kerk?

In de liturgie voltrekt zich de meest nauwe samenwerking tussen de heilige Geest en de Kerk. De heilige Geest bereidt de Kerk er op voor haar Heer te ontmoeten; Hij brengt Christus in herinnering en maakt Hem kenbaar voor het geloof van de verzamelde gemeenschap; Hij maakt dat het Christusmysterie werkelijk en werkdadig tegenwoordig is; Hij verenigt de Kerk met het leven en de zending van Christus en laat in haar de gave van de communie vrucht dragen.

Document

Naam: COMPENDIUM VAN DE CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 28 juni 2005
Copyrights: © 2005, Libreria Editrice Vaticana
© 2005, Vert.: Werkgroep Compendium
Deze werkvertaling is uitgangspunt geweest voor de officiële uitgave. Deze versie wordt binnenkort geconformeerd aan de officiële uitgave.
Bewerkt: 15 december 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test