COMPENDIUM VAN DE CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
(Soort document: Catechismus-Compendium)
28 juni 2005
Wie handelt er in de liturgie?
In de liturgie handelt de "gehele Christus" (
"Christus totus"), Hoofd en Lichaam. Als hogepriester viert Hij samen met zijn lichaam, dat de hemelse en aardse Kerk is.
Op welke wijze viert de Kerk op aarde de liturgie?
De Kerk op aarde viert de liturgie als priesterlijk volk, waarbinnen ieder handelt volgens zijn eigen functie in de eenheid van de heilige Geest. De gedoopten dragen zichzelf op als geestelijk offer; de gewijde bedienaars vieren overeenkomstig de wijding die zij ontvangen hebben ten dienste van alle leden van de Kerk; de bisschoppen en de priesters handelen in de Persoon van Christus, het Hoofd.
Hoe wordt de liturgie gevierd?
De liturgische viering is een weefsel van tekens en symbolen, waarvan de betekenis wortelt in de schepping en in de menselijke culturen, duidelijker wordt in de gebeurtenissen van het Oude Verbond en zich ten volle openbaart in de Persoon en het werk van Christus.
Waar komen de sacramentele tekenen vandaan?
Sommige komen uit de schepping (licht, water, vuur, brood, wijn, olie), andere uit het sociale leven (wassen, zalven, brood breken); andere uit de heilsgeschiedenis van het Oude Verbond (de paasriten, de offers, de handoplegging, de wijdingen). Dergelijke tekenen, waarvan sommige normatief zijn en onveranderlijk, omdat zij door Christus gekozen werden, worden dragers van heilbrengend en heiligend handelen.
Welke band bestaat er tussen de handelingen en de woorden in de sacramentele viering?
In de sacramentele viering zijn handelingen en woorden nauw met elkaar verbonden. Immers, ook al zijn de symbolische gebaren op zich zelf al een taal, toch is het nodig dat de woorden van de rite deze handelingen begeleiden en tot leven brengen. Zoals de woorden en de liturgische handelingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn als tekens en onderrichting, zijn zij dat ook voor zover zij verwezenlijken wat zij aanduiden.
Onder welke voorwaarden hebben zang en muziek bij de liturgische viering een eigen taak?
Omdat zang en muziek nauw samenhangen met de liturgische handeling, dienen zij de volgende criteria in acht te nemen: de overeenstemming van de teksten met de katholieke leer, bij voorkeur ontleend aan de Heilige Schrift en de liturgische bronnen; de expressieve schoonheid van het gebed; de kwaliteit van de muziek; de deelname van de verzamelde gemeenschap; de culturele rijkdom van het volk van God en het sacrale en plechtige karakter van de viering.
“Wie zingt, bidt dubbel” (H. Augustinus).
Wat is het doel van sacrale afbeeldingen?
De afbeelding van Christus is de liturgische icoon bij uitstek. Andere afbeeldingen, die Maria en de heiligen voorstellen, verwijzen naar Christus, die in hen verheerlijkt wordt. Zij verkondigen dezelfde evangelische boodschap, die de Heilige Schrift overbrengt door het woord, en helpen het geloof van de gelovigen te wekken en te voeden.
Wat is het middelpunt van de liturgische tijd?
Het middelpunt van de liturgische tijd is de zondag, grondslag en kern van heel het liturgisch jaar, dat zijn hoogtepunt heeft in het jaarlijkse Paasfeest, het feest der feesten.
Wat is de functie van het liturgisch jaar?
In het liturgisch jaar viert de Kerk het gehele mysterie van Christus, van de menswording tot en met zijn wederkomst in heerlijkheid. Op bepaalde dagen vereert de Kerk met een bijzondere liefde de heilige maagd Maria, de Moeder van God, en zij viert ook de gedachtenissen van de heiligen, die voor Christus geleefd en met Hem geleden hebben, en die met Hem in de heerlijkheid zijn.
Wat is de liturgie van de Getijden?
Het getijdengebed, het openbaar en gemeenschappelijke gebed van de Kerk, is het gebed van Christus samen met zijn lichaam, de Kerk. Hierdoor heiligt het mysterie van Christus, dat wij in de Eucharistie vieren, de tijd van iedere dag en geeft hem een ander aanzien. Het is voornamelijk samengesteld uit psalmen en andere bijbelse teksten, en uit lezingen van de kerkvaders en geestelijke leermeesters.
© 2005, Libreria Editrice Vaticana
© 2005, Vert.: Werkgroep Compendium
Deze werkvertaling is uitgangspunt geweest voor de officiële uitgave. Deze versie wordt binnenkort geconformeerd aan de officiële uitgave.