João Kard. Bráz de Aviz - 4 oktober 2015
"Ik wil de Christenen van alle gemeenschappen in de wereld in het bijzonder om een aantrekkelijk en stralend getuigenis van broederlijke gemeenschap vragen. Mogen allen bewonderen hoe u voor elkaar zorgt, hoe u elkaar wederzijds bemoedigt en elkaar begeleidt: 'Hieruit zult u allen kunnen opmaken dat gij mijn leerlingen zijt: als gij de liefde onder elkaar bewaart' (Joh. 13, 35)". Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over de verkondiging van het Evangelie in de wereld van vandaag - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2012 over de nieuwe evangelisatie, Evangelii Gaudium (24 nov 2013), 99 Deze oproep van Paus Franciscus tot de gehele Christengemeenschap doet de speciale plaats uitkomen die de broederlijkheid heeft in het geheel van het gemeenschappelijke christelijke erfgoed. Het is de parel die de religieuze broeders met speciale zorg cultiveren. In deze zin zijn ze voor de kerkgemeenschap een profetisch gedachtenis van haar oorsprong en aanmoediging om er naar terug te keren om zich te herbronnen.
De Handelingen van de Apostelen stellen de jonge Kerk voor als een gemeenschap van leerlingen wiens zending het is om redding te verkondigen en om getuigen te zijn van de Verrezene; hun kracht vinden ze in het Woord, in het breken van het brood, het gebed en de broederlijkheid. De leerlingen zijn broeders; dat is het teken dat ze leerlingen zijn van Jezus. Evenwel zijn ze geen broeders door een persoonlijke keuze, maar omdat ze geroepen werden. Zij werden bijeen gebracht alvorens te worden uitgezonden.
De broederlijkheid is een bron van kracht voor de zending. Evenwel steunt ze op een andere kracht: de Heilige Geest. De Geest daalt neer over de broeders die verenigd zijn in gebed op de dag van Pinksteren en zendt hen uit om getuigen te zijn (2, 1, ev). Opnieuw verenigd in gebed, waarbij ze elkaar steunen na de gevangenneming van Petrus en Johannes, komt de Geest en vervult hen met kracht om het Woord van God vrijmoedig te verkondigen (Hand. 4, 23, ev). Het verhaal van de Handelingen van de Apostelen toont ons hoe de gemeenschap van leerlingen zich geleidelijk aan bewust wordt dat de broederlijkheid en de zending elkaar nodig hebben en dat de twee zich ontwikkelen door de stuwingskracht en het verlangen van de Geest. Dat is de dynamiek die wordt ingesteld: de cultuur van de broederlijkheid creëert een groter zendingsbewustzijn en de ontwikkeling van de zending brengt de broederlijkheid voort.
Met een hernieuwde beslistheid versterkt en hernieuwt de Heilige Geest deze boodschap in de Kerk, in het bijzonder in het kader van het godgewijde leven. Het is daarom dat hij de aanwezigheid van religieuze broeders doet ontstaan in clericale congregaties. Deze aanwezigheid is niet alleen belangrijk door hun bijdrage om te beantwoorden aan de materiële of andere noden, maar vooral omdat ze in deze congregaties de voortdurende herinnering zijn van "het fundamentele aspect van de broederschap in Christus" H. Paus Johannes Paulus II, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over het gewijde leven en zijn zending in de Kerk en de wereld, Vita Consecrata (25 mrt 1996), 60 waaraan al hun leden moeten mee bouwen. Voor dezelfde reden moedigt de Geest ook de instituten van religieuze broeders en zusters aan: allen roepen op een bestendige manier in de Kerk de opperste waarde van de broederschap op en de gratuite inzet als buitengewone uitdrukkingen van gemeenschap.
De naam "broeders" duidt op een positieve manier aan wat de religieuzen aannemen als fundamentele zending van hun leven: "Deze religieuzen zijn geroepen om broeders van Christus te zijn, innig verbonden met Hem, "de Eerstgeborene onder vele broeders" (Rom. 8, 29); broeders onder elkaar in wederzijdse liefde en gezamenlijke arbeid in dezelfde dienst aan het welzijn in de Kerk; broeders van iedere mens door te getuigenis van Christus' liefde jegens alle mensen, speciaal de kleinste en behoeftigste; broeders omwille van een grotere broederlijkheid in de Kerk". H. Paus Johannes Paulus II, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over het gewijde leven en zijn zending in de Kerk en de wereld, Vita Consecrata (25 mrt 1996), 60 Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Audiëntie, Audiëntie (22 feb 1995)