• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Wij willen er hier op wijzen, hoe moeilijk het is om de werkelijke verhouding tussen de concrete menselijke situaties en de eisen van de rechtvaardigheid juist te zien, d.w.z. nauwkeurig te bepalen, op welke wijze en in welke mate de doctrinaire beginselen en richtlijnen in de huidige omstandigheden van de samenleving moeten worden verwezenlijkt.
Het bepalen hiervan wordt nog moeilijker door het feit, dat onze tijd, waarin iedereen moet bijdragen tot het universeel algemeen welzijn, zich kenmerkt door een zeer dynamische ontwikkeling. Dag voor dag moet men nagaan, hoe men het maatschappelijk leven beter in overeenstemming kan brengen met de eisen van de rechtvaardigheid. Daarom mogen onze zonen niet menen, dat zij werkloos kunnen blijven stilstaan en tevreden mogen zijn met de weg, die reeds is afgelegd.
Overigens hebben alle mensen reden te bedenken, dat de tot nu toe bereikte resultaten niet voldoende zijn. Zij moeten steeds grotere en doelmatiger initiatieven nemen op het gebied van de productieorganen, de vakbonden, de beroepsorganisaties, de verzekeringssystemen, de culturele, juridische en politieke instellingen, de gezondheidszorg, de sport en dergelijke. Want dit alles is een behoefte van de tegenwoordige generatie, die door het atoomonderzoek en de eerste ruimtevaarten totaal nieuwe wegen heeft geopend met bijna oneindige perspectieven.

Document

Naam: PACEM IN TERRIS
Vrede op aarde
Soort: H. Paus Johannes XXIII - Encycliek
Auteur: H. Paus Johannes XXIII
Datum: 11 april 1963
Copyrights: © 1963, Ecclesia Docens 0742 - Uitg. Gooi en Sticht
Vert.: Dr. M.H. Mulders C.ss.R. en Dr. J. Kahmann C.ss.R.
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test