PACEM IN TERRISVrede op aarde
(Soort document: H. Paus Johannes XXIII - Encycliek)
H. Paus Johannes XXIII -
11 april 1963
Tengevolge hiervan leven de volken in angst en als het ware onder de bedreiging van een orkaan, die ieder ogenblik met dodelijk geweld over hen kan losbarsten. En terecht, want de wapens zijn er. En al is het nauwelijks denkbaar, dat er mensen zijn, die de verantwoordelijkheid voor de slachting en de verschrikkelijke verwoesting van een oorlog op zich durven nemen, toch kan niet ontkend worden, dat een onverwachte en toevallige gebeurtenis een oorlog kan ontketenen. En ook al wordt men op het ogenblik door die geweldige bewapening ervan weerhouden, een oorlog te beginnen, toch is de vrees niet ongegrond, dat voortgezette kernproeven voor oorlogsdoeleinden zeer nadelige gevolgen kunnen hebben voor het leven op aarde.
Allen moeten er echter van overtuigd zijn, dat het stopzetten van de bewapeningswedloop, de vermindering van de bewapening en - wat het voornaamste is - de ontwapening niet mogelijk zijn, als deze ontwapening niet in alle opzichten volledig is en niet tot de harten doordringt, d.w.z. als niet allen eensgezind en oprecht samenwerken om uit de harten der mensen de vrees en de oorlogspsychose te bannen. Hiervoor is nodig, dat het hoogste principe, waarop de vrede thans gebaseerd is, vervangen wordt door een geheel ander beginsel nl. dat de ware en bestendige vrede onder de volken niet moet steunen op het evenwicht in de bewapening, maar alleen op het wederzijds vertrouwen. Wij persoonlijk geloven, dat dit mogelijk is, want het gaat hier niet alleen over een
eis van het gezond verstand, maar ook over een uiterst
wenselijke en
heilzame zaak.
Het gaat op de eerste plaats over een
eis van het gezond verstand, want allen zijn het er over eens of moeten het er tenminste over eens zijn, dat de betrekkingen tussen de staten, gelijk ook die tussen de individuen, niet door wapengeweld geregeld moeten worden, maar volgens de normen van de rede, d.w.z. volgens de normen van de waarheid, de rechtvaardigheid en de effectieve solidariteit.
Daarom achten wij, als plaatsbekleder van Jezus Christus, Verlosser van de wereld en de brenger van de vrede, als tolk van de diepste verlangens van heel de mensheid, en in onze vaderlijke liefde jegens alle mensen, het onze plicht, de mensen, en vooral de staatslieden, te smeken en te bezweren, geen zorgen en geen moeiten te sparen om voor de mensheid een toestand te scheppen, die aan de menselijke rede en waardigheid beantwoordt.
In de bijeenkomsten van wijze en competente mensen moet men grondig de kwestie bestuderen, hoe men op wereldniveau een meer menselijk evenwicht tot stand kan brengen in de internationale verhoudingen, een evenwicht, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, eerlijke diplomatie en op het trouw nakomen van de verplichtingen. Deze kwestie moet van alle kanten worden beschouwd, om een basis te vinden voor vriendschappelijke, duurzame en vruchtbare verdragen.
© 1963, Ecclesia Docens 0742 - Uitg. Gooi en Sticht
Vert.: Dr. M.H. Mulders C.ss.R. en Dr. J. Kahmann C.ss.R.