• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het tweede aspect is: op weg gaan. Wanneer ik over de christen en over de Kerk denk is dat een van de woorden die ik verkies. Voor jullie heeft het een bijzondere betekenis. Jullie vatten eerlang de diocesane Synode aan en “synode” wil zeggen samen de weg gaan. Ik denk dat dit de mooiste ervaring is die we beleven: deel uitmaken van een volk op weg, op weg doorheen de geschiedenis, samen met zijn Heer die in ons midden mee gaat! We zijn niet geïsoleerd, we zijn niet alleen op weg. We zijn deel van de enige kudde van Christus die samen met ons gaat.

Opnieuw denk ik hier aan de priesters en sta me toe ik me aan jullie zijde schaar. Wat is voor ons mooier dan met ons volk op weg te zijn? (...) Wat is mooier? Ik herhaal het vaak. Met ons volk op weg zijn, soms vooraan, soms er middenin, soms achteraan. Vooraan om de gemeenschap te leiden: middenin om haar te bemoedigen en te ondersteunen; achteraan om haar verenigd te houden zodat niemand teveel achterop blijft. Om haar samen te houden maar ook om nog een andere reden: omdat het volk een “fijne neus” heeft. Het volk heeft een fijne neus om nieuwe paden te vinden om de weg te gaan. Het heeft de “sensus fidei”, zoals de theologen zeggen. Wat is er mooier? In de Synode moet ook datgene aanwezig zijn wat de Heilige Geest aan de leken, aan het volk van God, aan allen zegt.

Het belangrijkste is samen de weg te gaan, samenwerkend, elkaar om beurt helpend. Zich excuseren, de eigen vergissingen erkennen en vergiffenis vragen, maar ook de excuses van de anderen aanvaarden en vergiffenis schenken – dat is erg belangrijk! (...) Het is erg belangrijk in eenheid de weg te gaan. Zonder vlucht vooruit, zonder heimwee naar het verleden. En onderweg spreekt men, leert men elkaar kennen, men vertelt aan elkaar, men groeit tot een gezin. Hier stellen we ons de vraag: hoe gaan wij de weg? Hoe is onze diocesane werkelijkheid op weg? Zijn we samen op weg? Wat doe ik opdat ze echt in eenheid de weg gaat? Ik wil hier het onderwerp van de roddels niet aansnijden, maar jullie weten dat roddels altijd verdeeldheid brengen!

Document

Naam: BIJ DE ONTMOETING MET DE CLERUS, RELIGIEUZEN EN LEDEN VAN PASTORALE RADEN
Kathedraal van San Rufino, Assisi
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 4 oktober 2013
Copyrights: © 2013, Libreria Editrice Vaticana / kerknet.be
Vert. uit het Italiaans: Marcel De Pauw MSC; aanvullingen, alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test