ECCLESIA IN MEDIO ORIENTEDe Kerk in het Midden-Oosten - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode over het Midden-Oosten
(Soort document: Paus Benedictus XVI - Postsynodale Apostolische Exhortatie)
Paus Benedictus XVI -
14 september 2012
De exegesescholen van Alexandrië, Antiochië, Edessa of Nisibis hebben in de 4de en 5de eeuw heel veel bijgedragen aan het begrip en de dogmatische formulering van het christelijke mysterie.
Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Decreet, Over de oecumene, Unitatis Redintegratio (21 nov 1964), 14 De hele Kerk is hun daar dankbaar voor. De aanhangers van de verschillende stromingen op het gebied van de tekstinterpretatie zijn het eens geworden over de traditionele exegetische basisprincipes, die door de Kerken van het Oosten en van het Westen gezamenlijk worden erkend. De belangrijkste is het geloof dat Jezus Christus de innerlijke eenheid van de beide Testamenten en dientengevolge de eenheid van Gods heilsplan in de geschiedenis belichaamt.
Vgl. Mt. 5, 17
De leerlingen zijn deze eenheid pas gaan begrijpen ná de verrijzenis, toen Jezus verheerlijkt was.
Vgl. Joh. 12, 16
Daarna volgt de trouw aan een typologische manier om de Bijbel te lezen, volgens welke bepaalde feiten uit het Oude Testament een voorafbeelding (type en beeld) zijn van de werkelijkheden van het Nieuwe Verbond in Jezus Christus; Hij is de sleutel tot het begrip van de gehele Bijbel.
Vgl. 1 Kor. 15, 22.45-47
Vgl. Hebr. 8, 6-7
De liturgische en geestelijke teksten van de Kerk getuigen van de duurzaamheid van deze twee interpretatieprincipes, die structuur geven aan de kerkelijke viering van het Woord Gods en het christelijke getuigenis inspireren. Het Tweede Vaticaans Concilie heeft dit aangaande bovendien duidelijk gesteld dat, als men de juiste betekenis van de heilige teksten wil ontdekken, men de inhoud en eenheid van de gehele Heilige Schrift moet beschouwen, rekening houdend met de levende overlevering van de gehele Kerk en naar analogie van het geloof.
Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Goddelijke openbaring, Dei Verbum (18 nov 1965), 12 Vanuit het oogpunt van een kerkelijke benadering van de Bijbel zou een individuele maar ook een in groepen georganiseerde lezing van het Postsynodale apostolische schrijven
Paus Benedictus XVI - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Verbum Domini
Over de Heilige Schrift - naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2008 Het Woord van God in het leven en de zending van de Kerk
(30 september 2010) zeer nuttig kunnen zijn.