
Paus Benedictus XVI - 30 maart 2011
Dierbare broeders en zusters,
Ik zou u vandaag de figuur willen voorstellen van een heilige Kerkleraar aan wie wij veel te danken hebben, want hij was een eminent theoloog en moralist, een meester ook in het geestelijke leven en dit voor iedereen, bijzonder voor gewone mensen. Hij schreef de woorden en de muziek van één van de populairste kerstliederen in Italië en niet alleen daar: “Tu scendi dalle stelle” (Gij daalt neer van de sterren).
Alfonsus van Liguori werd in 1696 geboren in een adellijke en rijke Napolitaanse familie. Begiftigd met vele intellectuele gaven, behaalde hij reeds op 16-jarige leeftijd een diploma in burgerlijk en kerkelijk recht. Hij was de schitterendste advocaat van Napels: gedurende acht jaar won hij alle rechtszaken die hij verdedigde. Doch, in zijn ziel die naar God dorstte en naar volmaaktheid verlangde, deed de Heer hem begrijpen dat Hij hem voor een andere roeping koos. Inderdaad, in 1723 liet hij, verontwaardigd over de corruptie en onrechtvaardigheid binnen het gerechtelijk milieu, zijn beroep staan – en daarmee rijkdom en succes – en besloot priester te worden, ondanks de tegenkanting van zijn vader. Hij had uitstekende leraars die hem vertrouwd maakten met de Heilige Schrift, Kerkgeschiedenis en mystiek. Hij verwierf een ruime theologische cultuur, waar hij enkele jaren later als schrijver gebruik van zou maken. In 1726, werd hij priester gewijd en verbond zich voor de uitoefening van zijn ambt aan de diocesane Congregatie voor Apostolische Missies. Alfonsus begon de onderste lagen van de bevolking in Napels te evangeliseren en catechese te geven; hij preekte graag voor hen en onderwees hen in de fundamentele geloofswaarheden. Vele van de mensen tot wie hij zich richtte, waren arm en bescheiden en gaven zich dikwijls over aan ondeugd en criminaliteit. Met geduld leerde hij hen bidden en moedigde hen aan hun levenswijze te veranderen.
Zelfs indien de sociale en religieuze context ten tijde van de heilige Alfonsus zeer verschilde van de onze, lijken de “avondkapellen” een model van missionaire actie waaraan wij ons ook vandaag voor een nieuwe evangelisatie kunnen inspireren, in het bijzonder onder de armsten, en om een meer rechtvaardige, broederlijke en solidaire menselijke samenleving op te bouwen. Taken van geestelijke aard worden aan de priesters toevertrouwd, terwijl goed opgeleide leken efficiënte christelijke animatoren kunnen zijn, authentieke evangelische gist in de schoot van de samenleving.
Alfonsus gaf de zielenherders en biechtvaders de raad trouw te zijn aan de katholieke moraal en was daarbij beminnelijk, begripvol, zachtmoedig in de omgang zodat berouwvolle mensen zich op de weg van hun geloof en christelijk leven zouden begeleid, gesteund en bemoedigd weten. De heilige Alfonsus hield nooit op te herhalen dat priesters een zichtbaar teken zijn van Gods oneindige barmhartigheid, die vergeeft en de geest en het hart van de zondaar verlicht opdat hij zich zou bekeren en zijn leven zou veranderen. In onze tijd, waarin wij duidelijke tekenen zien dat het morele geweten ontspoort en – we moeten het erkennen – van een zeker gebrek aan waardering voor het Biechtsacrament, is het onderricht van de heilige Alfonsus nog zeer actueel.
Naast werken over theologie, schreef de heilige Alfonsus vele geschriften voor de godsdienstige vorming van het volk. De stijl is eenvoudig en aangenaam. In vele talen vertaald en gelezen, hebben de boeken van de heilige Alfonsus bijgedragen tot de vormgeving van de volksspiritualiteit van de laatste twee eeuwen. Sommige ervan kunnen ook vandaag nog met veel belangstelling gelezen worden, zoals “H. Alfonsus Maria de Liguori
De eeuwige grondbeginselen ()”, “H. Alfonsus Maria de Liguori
De heerlijkheden van Maria ()”, “H. Alfonsus Maria de Liguori
Pratica di amar gesù Christo
Beoefening van de liefde voor Jezus Christus ()”; dit laatste is de synthese van zijn gedachte en zijn meesterwerk. Hij benadrukt sterk de noodzaak van het gebed, waardoor men zich voor Gods genade kan openstellen om dagelijks Gods wil te vervullen en werk te maken van zijn persoonlijke heiliging. Over het gebed schrijft hij:
“God weigert niemand de genade van het gebed waardoor men de hulp krijgt om begeerten en bekoringen te overwinnen. En ik zeg en antwoord en zal altijd antwoorden, zolang ik leef, dat heel ons heil in het gebed ligt”.
Daar komt zijn beroemde uitspraak van: “wie bidt, redt zich” Het grote middel van het Gebed en gelijkaarde werkjes. Ascetische werken II, Rome 1962, p. 171.
Wat dit betreft, komt mij de oproep voor de geest, van mijn voorganger, de eerbiedwaardige dienaar Gods, Johannes Paulus II: “onze christengemeenschappen moeten ware “gebedsscholen” worden … opvoeding tot gebed moet als het ware een beslissend punt worden van ieder pastoraal programma” H. Paus Johannes Paulus II, Apostolische Brief, Een nieuw millennium, Novo millennio ineunte (6 jan 2001), 33-34.
Als besluit zou ik er willen aan herinneren dat onze heilige, gelijk de Paus Benedictus XVI - Audiëntie
H. Franciscus van Sales
(2 maart 2011) – over wie ik enkele weken geleden gesproken heb – eraan houdt ons te zeggen dat heiligheid toegankelijk is voor elke Christen:
“de kloosterling als kloosterling, de mens in de wereld als mens in de wereld, de priester als priester, de echtgenoot als echtgenoot, de handelaar als handelaar, de soldaat als soldaat, en zo voor elke andere status” H. Alfonsus Maria de Liguori, Beoefening van de liefde voor Jezus Christus, Pratica di amar gesù Christo. Ascetische werken I, Rome 1933, p. 79.
Danken wij de Heer die in Zijn Voorzienigheid heiligen en leraars wekt in verschillende tijden en plaatsen, die dezelfde taal spreken om ons uit te nodigen te groeien in het geloof en met liefde en vreugde ons Christen zijn te beleven in het gewone van elke dag, om vooruit te gaan op de weg van de heiligheid, op de weg naar God en naar de ware vreugde.