H. Paus Johannes Paulus II - 26 juni 1985
Zie voor een overzicht van het grotere geheel waarin deze audiëntie-catechese is gehouden: Catecheses van de Paus tijdens de wekelijkse Algemene Audienties
"Allen belijden leerlingen van de Heer te zijn, maar hebben uiteenlopende opvattingen en gaan afzonderlijke wegen, alsof Christus zelf in stukken verdeeld is Vgl. 1 Kor. 1, 13 . Christus onze Heer heeft de Kerk gesticht die één en enig, terwijl toch verschillende christelijke gemeenschappen zich als het echte erfgoed van Christus aan de mensen voorstellen". 2e Vaticaans Concilie, Decreet, Over de oecumene, Unitatis Redintegratio (21 nov 1964), 1Ze verschillen onderling en wijken vooral af van de katholieke, apostolische Kerk van Rome.
"De tweede groep scheuringen is ruim vier eeuwen later in het Westen ontstaan ten gevolge van de gebeurtenissen die men gewoonlijk als de Hervorming aanduidt. Sindsdien hebben zich verscheidene nationale en confessionele gemeenschappen van de Stoel van Rome afgescheiden. Onder degenen die de katholieke tradities en structuren gedeeltelijk bewaard hebben, neemt de Anglicaanse gemeenschap een bijzondere plaats in. De verschillende afscheidingen tonen onderling een aanzienlijk verschil in oorsprong, plaats en tijd, maar vooral wat betreft de aard en de ernst van de problemen die op het geloof en de kerkstructuur betrekking hebben" 2e Vaticaans Concilie, Decreet, Over de oecumene, Unitatis Redintegratio (21 nov 1964), 13.
Het Tweede Vaticaans Concilie vertolkt het zo:
"Deze verdeeldheid is zeker in strijd met de bedoeling van Christus; ze is ook een ergernis voor de wereld, en de hoge taak van de evangelieverkondiging aan alle schepselen wordt erdoor geschaad" 2e Vaticaans Concilie, Decreet, Over de oecumene, Unitatis Redintegratio (21 nov 1964), 1.
De christenen moeten in deze tijd zich de woorden van Christus herinneren en ze met bijzondere liefde overwegen, toen Hij op de avond voordat Hij werd overgeleverd tot zijn Vader bad "Opdat zij allen één mogen zijn zoals Gij, Vader, in Mij en Ik in U: dat zij ook in Ons mogen zijn opdat de wereld gelove, dat Gij Mij gezonden hebt" (Joh. 17, 21).
In het conciliedocument lezen we:
"De Heer der eeuwen zet echter met wijsheid en geduld zijn genadeplan jegens ons, zondaars, voort en in de laatste tijd is Hij begonnen bij de onderling verdeelde christenen in ruimere mate een gevoel van berouw en een verlangen naar eenheid op te wekken. Door deze genade zijn overal zeer veel mensen getroffen, en ook onder onze gescheiden broeders is door de genade van de Heilige Geest een steeds sterkere beweging ontstaan om de eenheid van alle christenen te herstellen. In dat streven naar eenheid, dat men de oecumenische beweging noemt, delen degenen die de Drie-enige God aanroepen en Jezus belijden als hun Heer en Verlosser; zij doen dit niet slechts individueel, maar ook als leden van de gemeenschappen waarin zij het Evangelie hebben vernomen en die zij ieder voor zich waarderen, niet alleen als hun Kerk maar ook als de Kerk van God. Toch verlangen bijna allen, zij het niet op dezelfde wijze, naar de ene, zichtbare Kerk van God, die werkelijk universeel is en tot de gehele wereld gezonden werd om haar tot het Evangelie te bekeren en te redden tot de eer van God" 2e Vaticaans Concilie, Decreet, Over de oecumene, Unitatis Redintegratio (21 nov 1964), 1.
Paulus VI beschouwde dat oecumenisch engagement als een eerste en zeer voorname vorm van de "dialoog van het heil", dat de Kerk moet aangaan met alle broeders in het geloof, weliswaar gescheiden, maar toch broeders! De gebeurtenissen in onze tijd, vooral sinds Johannes XXIII, de conciliewerkzaamheden en de inspanningen na het Concilie helpen ons deze dingen begrijpen en er ons ondanks alles voor inzetten, want "er is meer dat ons verenigt dan wat ons scheidt".
Door in die geestesgesteldheid ons "credo" te belijden, vertrouwen we op God Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Goddelijke openbaring, Dei Verbum (18 nov 1965), 5 en verwachten we van Hem de genade van een volle hereniging in het geloof, zodat we ons met alle krachten gaan wijden aan gebed en werk en wegen zoeken die leiden naar de waarheid in de liefde.