• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De antwoorden op de vragen van de Lineamenta komen met elkaar overeen wat betreft de beschrijving van de huidige politiek-maatschappelijke situaties. De politieke conflicten die in de regio aan de gang zijn hebben immers een rechtstreekse invloed op het leven van de christenen, als burgers en als Christenen, omdat zij hun situatie bijzonder kwetsbaar en instabiel maken.

De Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden maakt het dagelijks leven moeilijk voor de vrijheid van beweging, de economie en het maatschappelijk en godsdienstig leven (toegang tot de heilige plaatsen, die afhankelijk is van militaire toestemming, om veiligheidsredenen verleend aan de een, geweigerd aan de ander). Bovendien rechtvaardigen enkele fundamentalistische christelijke groeperingen het politieke onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan door zich te baseren op de Heilige Schrift, hetgeen de positie van de Arabische christenen nog hachelijker maakt.

In Irak heeft de oorlog de krachten van het kwaad in het land ontketend binnen de politieke stromingen en de religieuze gezindten. De strijd heeft slachtoffers gevergd onder alle Irakezen, maar vooral de Christenen zijn zwaar getroffen, aangezien zij de kleinste en zwakste Iraakse gemeenschap vertegenwoordigen. Ook momenteel nog houdt de wereldpolitiek hiermee niet voldoende rekening.

In Libanon zijn de Christenen verdeeld op politiek en godsdienstig vlak en niemand heeft een plan dat bij allen welkom is. In Egypte stelt de groei van de politieke islam enerzijds en het, gedeeltelijk noodgedwongen, gebrek aan engagement bij de Christenen ten opzichte van de burgermaatschappij anderzijds hun leven bloot aan een reeks moeilijkheden. Bovendien dringt deze islamisering ook door middel van de massamedia en de school door in de gezinnen en verandert daarmee de mentaliteit, die onbewust islamiseert. In talrijke landen drijft het autoritarisme, dat wil zeggen de dictatuur, de bevolking met inbegrip van de Christenen ertoe alles in stilte te verdragen om het wezenlijke te redden. In Turkije veroorzaakt het huidige begrip “laïciteit” bovendien problemen voor de volledige godsdienstvrijheid in het land.

“Ten opzichte van deze verschillende werkelijkheden blijft de een standvastig in zijn geloof en in zijn inzet in de maatschappij door alle offers samen te delen en een bijdrage te leveren aan het gemeenschappelijk sociaal plan. De ander verliest daarentegen de moed en heeft geen vertrouwen meer in de maatschappij en in haar vermogen de gelijkheid onder alle burgers te garanderen. Daarom ziet hij af van ieder engagement en trekt hij zich terug in zijn Kerk en haar instellingen, levend in geïsoleerde kernen, zonder enige interactie met de maatschappij”. Raad van de Katholieke Patriarchen van het Oosten, 10e pastorale brief over de Arabische Christenen tegenover de hedendaagse uitdagingen “Gods liefde is in ons hart uitgestort door de Heilige Geest die ons werd geschonken”, Uitgave Algemeen Secretariaat, Bkerké, §13 ev.

Document

Naam: DE KATHOLIEKE KERK IN HET MIDDEN-OOSTEN: GEMEENSCHAP EN GETUIGENIS - ‘DE MENIGTE DIE HET GELOOF HAD AANGENOMEN WAS ééN VAN HART EN ééN VAN ZIEL’ (HAND. 4, 32)
Instrumentum Laboris voor de Bijzondere Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten
Soort: Bisschoppensynodes
Auteur: Msgr. Nikola Eterovic
Datum: 6 juni 2010
Copyrights: © 2010, Algemeen Secretariaat van de Bisschoppensynode en Libreria Editrice Vaticana / SRKK, Utrecht
Vert.: drs. H.M.G. Kretzers
Bewerkt: 19 november 2020

Opties

Internetadres
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test