Paus Benedictus XVI - 25 december 2009
Dierbare broeders en zusters van Rome en van de gehele wereld
en u allen, mannen en vrouwen, die door de Heer bemind worden.„Lux fulgebit hodie super nos,
quia natus est nobis Dominus. –
Een Licht is ons heden opgegaan
want ons is de Heer geboren Missale Romanum, Kerstmis - Introïtus van de Dageraadsmis
De liturgie van de Dageraadsmis van Kerstmis herinnert er ons aan dat nu de nacht voorbij is, de dag is begonnen: het licht dat voortkomt uit de grot van Bethlehem straalt op ons af.
Maar de Bijbel en de liturgie spreken niet van een natuurlijk licht, maar een ander soort licht, een speciaal soort, dat op de één of andere manier op "ons" gericht is, op "ons" waarvoor het Kind van Bethlehem "geboren is". Dat "ons" is van de kerk, de grote universele familie van gelovigen in Christus, die met hoop heeft gewacht op de geboorte van de Verlosser, en die vandaag, ook al is het een mysterie, de altijd aanwezige actualiteit van deze gebeurtenis, viert.
Aanvankelijk, bij de kribbe van Bethlehem, was dit "ons" voor de ogen van de mensen bijna onzichtbaar. Zoals het Lucasevangelie ons bericht, waren het naast Maria en Jozef een paar herders, die na het bericht van de engel naar de grot waren gekomen. Het licht van de eerste Kerstnacht was als een vuur dat ontstoken is in de nacht. Alles eromheen was donker, terwijl in de grot de ware liefde straalde, "dat ieder mens verlicht" (Joh. 1, 9).En toch gebeurt alles in eenvoud en verborgen, zoals God in de gehele heilsgeschiedenis werkt. God ontsteekt graag kleine lichtjes, om het daardoor in een grote omgeving licht te laten worden. Waar het licht aangenomen wordt, daar worden zowel waarheid als liefde ontstoken, die daarin aanwezig is en het verspreidt zich dan - alsof door een aanraking - in concentrische cirkels in de harten en geesten van hen uit, die zich vrij openen voor de glans en vervolgens zelf bron van licht worden. In de arme grot van Bethlehem begint de weg van de Kerk en door de eeuwen wordt zij tot een volk en tot een licht voor de mensheid. Ook nu ontsteekt God door diegenen die het Kind ontmoeten, een vuur in de nacht van de wereld, om de mensen te roepen, dat zij in Jezus een "teken" van zijn heilgevende en vrijmakende aanwezigheid erkennen en dat "wij" de gelovigen verspreiden over de gehele mensheid.
Hierna volgden de Kerstwensen in 63 talen.
Afsluitend gaf de Paus de zegen "Urbi et Orbi" - "Voor de stad en voor de wereld"