• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

We hebben met dankbaarheid herinnerd aan de ontmoetingen van onze vereerde voorgangers, gezegend zij de Heer, die de wereld hebben aangetoond de noodzaak om tot eenheid te komen en ons de paden hebben gewezen om dit te bereiken, door dialoog, gebed en het dagelijks leven van de Kerk. Paus Paulus VI en Patriarch Athenagoras I zijn als pelgrims naar Jeruzalem gegaan, juist naar die plek waar Jezus Christus stierf en verrees voor het heil van de wereld. Zij ontmoetten elkaar nogmaals, hier in Phanar en in Rome. Zij lieten ons een H. Paus Paulus VI - Toespraak
Gezamenlijke verklaring van Paus Paulus VI en Patriarch Athenagoras I
(6 januari 1964)
na die haar waarde heeft behouden. Het benadrukt dat ware dialoog in liefde moet volhouden en inspiratie moet zijn voor alle relaties tussen individuen en tussen Kerken, dat het "moet zijn geworteld in een totaal vertrouwen in de ene Heer Jezus Christus en in een wederzijds respect voor ieders eigen tradities" Tomos Agapis, 195. Wij zijn de wederzijdse bezoeken van Zijne Heiligheid Paus Johannes Paulus II en Zijne Heiligheid Dimitrios I niet vergeten. Het is gedurende het bezoek van Paus Johannes Paulus II, zijn eerste oecumenische bezoek, dat de oprichting van de Gemeenschappelijke Commissie voor Theologische Dialoog tussen de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk (als één geheel), werd aangekondigd. Dit heeft onze Kerken dichter bij elkaar gebracht in het pogingen te ondernemen om te komen tot herstellen van de volledige gemeenschap (communio).

Wat betreft de relaties van de Kerk van Rome en de Kerk van Constantinopel kunnen we voorbijgaan aan het herinneren aan de plechtige kerkelijke daad van het herroepen van de oude ex-communicaties, die zoveel eeuwen een negatief effect hebben gehad op onze Kerken. We hebben tot nu toe nog niet alle positieve consequenties van deze daad bewerkstelligd die hieruit voort kunnen komen om te groeien naar de volledige eenheid, waartoe de Gemengde Commissie is opgericht om een belangrijke bijdrage daarin te leveren. We nodigen alle gelovigen uit om deel te nemen en een actieve rol te spelen in dit proces, door gebed en door belangrijke handelingen.

Document

Naam: GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING VAN PAUS BENEDICTUS XVI EN PATRIARCH BARTHOLOMEUS I
Soort: Paus Benedictus XVI - Toespraak
Auteur: Paus Benedictus XVI en Patriarch Bartholomeus I
Datum: 30 november 2006
Copyrights: © 2006 Libreria Editrice Vaticana (Vanuit het Engels vertaald)
Werkvertaling: Stg. InterKerk
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test