H. Paus Johannes Paulus II - 31 mei 1991
Maar nu de katholieke kerk zich aan het reorganiseren is, zijn problemen en spanningen ontstaan tussen katholieken en othodoxen, met name doordat de droeve ervaringen van het verleden wonden hebben achtergelaten. Strijdpunten zijn in het bijzonder het eigendomsrecht en gebruik van de gewijde plaatsen die hadden toebehoord aan de katholieke kerken van de Byzantijnse ritus, maar die door de betreffende regeringen onteigend en voor een deel aan de orthodoxe kerken geschonken waren.
Het geschil over de gewijde plaatsen heeft een ongunstige terugslag gehad, zelfs binnen het theologisch gesprek tussen de katholieke en de orthodoxe kerk, een gesprek dat toch, sinds het tien jaar geleden begon, zich gunstig ontwikkelde. Het gezamenlijk nadenken over de eisen die voortvloeien uit een broederlijk samenleven op weg naar volledige kerkelijke gemeenschap volgens Christus' wil voor zijn kerk zal ons allen helpen om een billijke oplossing te vinden, de roeping van een christen waardig. Wanneer een in het verleden begaan onrecht wordt hersteld, kan dit alleen maar bevorderlijk zijn voor de verdere ontwikkeling van de wederzijdse betrekkingen.
Allen moeten ervan overtuigd zijn dat in deze conflicten, die meer van bijkomstige en praktische orde zijn, juist de dialoog het meest geschikte instrument is om te komen tot een broederlijke gedachtenwisseling waarin het geschil in een geest van rechtvaardigheid, liefde en vergevingsgezindheid kan worden opgelost. Broeders die een tijd lang hetzelfde lijden en dezelfde beproevingen hebben ondergaan mogen zich thans niet vijandig tegenover elkaar opstellen, maar moeten samen de zo hoopvolle toekomst tegemoet gaan.