CE PREMIER CONGRES - OVER ONDERZOEK EN NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN DE GENEESKUNDETot de deelnemers aan het eerste internationale congres voor histopathologie van het zenuwstelsel
(Soort document: Paus Pius XII - Toespraak)
Paus Pius XII -
13 september 1952
Gij zult niet van Ons verwachten, dat Wij de medische vraagstukken, waarmede gij U bezig houdt, zullen behandelen. Deze behoren tot Uw gebied. Gij hebt deze dagen een algemeen overzicht gegeven van het uitgestrekte terrein Uwer onderzoekingen en arbeid. Om aan de wens te beantwoorden, welke gij zelf te kennen hebt gegeven, zouden Wij nu uw aandacht willen vestigen op de grenzen van dit terrein, niet de grenzen van de medische mogelijkheden, van de theoretische en praktische kennis, maar de grenzen der morele verplichtingen. Wij zouden Ons tot tolk willen maken van het zedelijke geweten van de onderzoeker, van de geleerde en van de praktiserende geneesheer, van het zedelijke geweten van de mens als Christen, die allen trouwens dezelfde weg volgen.
In Uw rapporten en discussies hebt gij vele nieuwe wegen bezien, maar er blijft nog een aantal vraagstukken over, die nog niet zijn opgelost. Uw moedige en onderzoekende geest spoort U aan de zo pas ontdekte mogelijkheden te onderzoeken, er nog verder in door te dringen, andere wegen te scheppen en methoden te vernieuwen. De ernstige en bekwame geneesheer zal dikwijls met een soort van spontane intuïtie de zedelijke geoorloofdheid van de handeling zien, Welke hij voornemens is te verrichten. Hij zal daarbij volgens zijn geweten handelen. Maar er doen zich ook mogelijkheden voor, waarbij hij deze zekerheid niet heeft, waarbij hij wellicht het tegenovergestelde met zekerheid ziet of meent te zien, waarbij hij twijfelt en wikt tussen ja en neen. De arts als mens stelt zich niet tevreden om alleen uit medisch standpunt te onderzoeken hetgeen hij kan beproeven en waarin hij kan slagen, maar hij wil ook zekerheid bezitten omtrent de mogelijkheden en de morele verplichtingen.
Wij willen hier thans in enkele trekken de wezenlijke beginselen uiteenzetten, die het mogelijk maken op deze vraag een antwoord te geven. De toepassing op de bijzondere gevallen zult gij als artsen zelf doen, want dikWijls dringt alleen de arts volledig tot het medische vraagstuk, op zichzelf beschouwd of in zijn uitwerkingen, door en dit vooral ook, omdat zonder een juiste kennis van het medische feit het onmogelijk is te bepalen welk zedelijk beginsel op bepaalde handelingen moet worden toegepast. Gewoonlijk zullen deze gegevens door een onderlinge uitleg of door elkaar aan te vullen, een veilig oordeel over de morele geoorloofdheid van het geval in de concrete situatie mogelijk maken.
© 1952, Katholiek Archief 11 jrg.