• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
De in zichzelf onzedelijke handelingen zijn die waarvan de samenstellende delen onverenigbaar zijn met de morele orde, dat wil zeggen met het gezond verstand. De bewuste en vrije handeling is dan in strijd, hetzij met de wezenlijke princiepen van de menselijke natuur, hetzij met de wezenlijke betrekkingen welke deze natuur heeft met de Schepper en met de andere mensen, hetzij met de regels die gelden voor het gebruik der stoffelijke dingen, in deze zin dat de mens zich nooit tot slaaf daarvan mag maken, maar er altijd heer en meester over moet blijven.
Het is dus in strijd met de morele orde dat de mens vrij en bewust zijn verstandelijke vermogens aan de lagere instituten onderwerpt. Wanneer de toepassing van de tests, of van de psycho-analyse, of van welke andere methode ook, daartoe komt, wordt zij immoreel en moet zij zonder meer worden afgewezen. Het staat natuurlijk ter beoordeling van uw geweten om uit te maken, welke handelswijzen op deze grond verworpen moeten worden.

Document

Naam: VENUS DU MONDE ENTIER - OVER DE MENSELIJKE PERSOONLIJKHEID IN DE PSYCHOLOGIE
Tot het 13e congres van de Internationale vereniging voor toegepaste psychologie over het godsdienstig en zedelijk aspect van de menselijke persoonlijkheid in de psychologie
Soort: Paus Pius XII - Toespraak
Auteur: Paus Pius XII
Datum: 10 april 1958
Copyrights: © 1958, Katholiek Archief, 13e jrg.
Alineanummering en -indeling van de redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test