• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Het tabernakel

Het tabernakel, waarin de Eucharistie wordt bewaard, kan zich bevinden op een altaar of zelfs daarbuiten op een plaats in de Kerk die goed zichtbaar, werkelijk voornaam en passend versierd is, of in een aparte kapel die zich leent voor persoonlijk gebed en aanbidding door de gelovigen.

Het tabernakel moet stevig zijn, veilig en niet doorschijnend. Vgl. Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten, De heilige Communie en de verering van de Eucharistie buiten de Mis, De sacra communione et de cultu mysterii eucharistici extra Missam (21 juni 1983), 10 De aanwezigheid van de Eucharistie ter plaatse wordt aangeduid door het conopeum of een andere geschikte wijze door het bevoegd gezag bepaald; in de nabijheid van het tabernakel moet er voortdurend een lamp branden als eerbewijs voor de Heer.

Gehandhaafd blijven het eerbiedwaardig gebruik om, als teken van aanbidding, te knielen voor het in het tabernakel bewaarde of openbaar uitgestelde heilig Sacrament. Vgl. Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten, De heilige Communie en de verering van de Eucharistie buiten de Mis, De sacra communione et de cultu mysterii eucharistici extra Missam (21 juni 1983), 84 Dit gebaar moet als het ware door de geest verlevendigd worden; wil men dat het hart zich uit diepe eerbied voor God buigt, dan moet men bijgevolg niet haastig of slordig de knieƫn buigen.

Als iets is ingevoerd dat met deze normen in strijd is, moet het worden gecorrigeerd.

Document

Naam: INAESTIMABILE DONUM
Over de aanbidding van het Eucharistische Mysterie
Soort: Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Auteur: James R. Kardinaal Knox
Datum: 3 april 1980
Copyrights: © 1980, Archief van Kerken 35e jrg, p. 961-969
Vert. uit het Latijn: Nationale Raad voor Liturgie
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test