Het leergezag van de kerk is direct geïnteresseerd in de vraagstelling van de evolutie, omdat deze het concept van de mens betreft, waarvan de openbaring ons zegt dat hij geschapen is naar Gods beeld en gelijkenis
Vgl. Gen. 1, 28-29
. De pastorale Constitutie
2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Gaudium et Spes
Over de Kerk in de wereld van deze tijd
(7 december 1965) heeft deze leer, welke een van de scharnierpunten van het christelijk denken is, op schitterende wijze uiteengezet. Zij heeft eraan herinnerd dat de mens "op aarde het enige schepsel is dat om zichzelf door God is gewild".
2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk in de wereld van deze tijd, Gaudium et Spes (7 dec 1965), 24 In andere woorden: het menselijk individu moet niet als een louter middel of louter instrument ondergeschikt worden gemaakt aan de soort of de maatschappij; hij heeft een waarde om zichzelf. Hij is een persoon. Door zijn denkvermogen en zijn wil is hij in staat om in een relatie van gemeenschap, solidariteit en zelfgave met zijn gelijken te treden. Thomas van Aquino merkt op dat de gelijkenis van de mens met God vooral in zijn speculatieve denkvermogen ligt, want zijn relatie met zijn kenobject lijkt op de relatie die God met Zijn werk onderhoudt.
H. Thomas van Aquino, Summa Theologiae. I-II, q.3, a.5, ad 1 Maar de mens is bovendien geroepen om in een relatie van kennis en liefde met God zelf te treden, een relatie die buiten de tijd en de eeuwigheid tot volle ontwikkeling zal komen. In het mysterie van de verrezen Christus worden ons de diepte en verhevenheid van deze roeping geopenbaard.
Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk in de wereld van deze tijd, Gaudium et Spes (7 dec 1965), 22 Het is krachtens zijn geestelijke ziel, dat de gehele persoon, ook in zijn lichaam, een zodanige waardigheid bezit. Pius XII heett dit wezenlijke punt onderstreept: als het menselijk lichaam zijn oorsprong vindt in de reeds bestaande levende materie, dan is de geestelijke ziel onmiddellijk door God geschapen (
animas enim a Deo immediate creari catholica fides nos retinere iubet)
Paus Pius XII, Encycliek, Over sommige valse meningen die de grondslagen van de Katholieke leer dreigen te ondermijnen, Humani Generis (12 aug 1950), 36. Het katholiek geloof verplicht ons te houden dat, de zielen onmiddellijk door God geschapen worden.. Bijgevolg zijn de evolutietheorieën die, in functie van de filosofieën die hen inspireren, de geest beschouwen als een voortbrengsel van de krachten van de levende materie of als een simpel toegevoegd fenomeen van deze materie, onverenigbaar met de waarheid over de mens. Zij zijn bovendien niet in staat om de waardigheid van de persoon te funderen.