• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

GELOOFSBELIJDENIS VAN BERENGARIUS

Ik, Berengarius, erken het ware en apostolische geloof en zweer iedere dwaling af, in het bijzonder die, waarvan ik beschuldigd wordt, en die beweert dat het brood en de wijn die op het altaar gelegd zijn, na de consecratie slechts sacrament en niet het ware Lichaam en Bloed van Onze Heer zijn. Ook zouden - volgens deze dwaalopvatting - het Lichaam en Bloed van Onze Heer slechts sacramenteel kunnen worden aangeraakt en gebroken door de handen van de priester en gescheurd door de tanden van de gelovigen, en niet zintuiglijk.

Ik stem volledig in met de Heilige Roomse Kerk en de Apostolische Stoel en belijdt met hart en mond, dat ik, met betrekking tot het altaarsacrament hetgeen de eerbiedwaardige Paus Nicolaas en deze Heilige Synode krachtens evangelische en apostolische autoriteit te geloven voorhouden, het volgende vast geloof;

dat namelijk het brood en de wijn, die op het altaar gelegd zijn, na de consecratie niet slechts sacrament, maar ook het ware Lichaam en Bloed van Onze Heer zijn en dat dit ware Lichaam en Ware Bloed zintuiglijk en naar waarheid, en niet slechts sacramenteel, met de handen van de priester aangeraakt en gebroken en door de tanden van de gelovigen verscheurd worden.

Dit bezweer ik bij de heilige en wezensgelijke Drievuldigheid en bij deze hoogheilige evangeliëen van Christus. Zij die tegen dit geloof optreden verdienen tezamen met hun leer en aanhangers de uitsluiting van de Kerk.

Document

Naam: GELOOFSBELIJDENIS VAN BERENGARIUS
Soort: 6e Synode van Rome
Datum: 11 februari 1079
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test