• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Er is geen gezag dan van God. Ook het bestaande gezag is door God ingesteld" (Rom. 13, 1).

Elke menselijke gemeenschap heeft gezag nodig om zich te handhaven en te ontwikkelen.

Het staatsbestel en het openbaar gezag vinden hun bestaansgrond in de aard zelf van het mens-zijn en behoren op deze manier tot de door God vastgestelde orde. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk in de wereld van deze tijd, Gaudium et Spes (7 dec 1965), 74. § 3

Het gezag wordt op legitieme wijze uitgeoefend, wanneer het zich erop toelegt het algemeen welzijn van de gemeenschap te bevorderen. Om dit te bereiken moeten moreel verantwoorde middelen aangewend worden.

De verscheidenheid van politieke bestuursvormen is wettig, op voorwaarde dat zij bijdragen tot het welzijn van de gemeenschap.

Het politieke gezag moet zich ontplooien binnen de perken van de morele orde en het moet de mogelijkheid waarborgen van de uitoefening van de vrijheid.

Het algemeen welzijn omvat "het totaal van die sociale voorwaarden, waardoor zowel groepen als individuen hun eigen volmaaktheid vollediger en sneller kunnen bereiken". 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk in de wereld van deze tijd, Gaudium et Spes (7 dec 1965), 26. § 1

Het algemeen welzijn omvat drie essentiële elementen: de eerbied voor en het bevorderen van de fundamentele mensenrechten; de welvaart of de ontwikkeling van de geestelijke en tijdelijke goederen van de gemeenschap; de vrede en de veiligheid van de groep en van zijn leden.

De waardigheid van de menselijke persoon vereist het nastreven van het algemeen welzijn. Iedereen moet zich inzetten voor de oprichting en ondersteuning van instellingen die de menselijke levensvoorwaarden verbeteren.

De staat moet het algemeen welzijn van de burgerlijke gemeenschap verdedigen en bevorderen. Het algemeen welzijn van de hele menselijke gemeenschap vraagt om een internationale organisatievorm.

Document

Naam: CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 15 augustus 1997
Copyrights: © 1997, Libreria Editrice Vaticana
waarin verwerkt niet officiƫle aanpassing aan de "editio typica"
Bewerkt: 15 december 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
Trefwoordenlijst voor dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test